Світовий ринок водоростей, який у 2021 році оцінювався майже у 14 млрд євро, у 2028 році сягне понад 22 млрд євро. Їх використовують для промислових цілей, а також для харчового споживання, передає newfood.
Особливу увагу на розвитку ринку водоростей зосереджує ЄС.
У 2022 році Європейська комісія опублікувала план дій щодо збільшення виробництва морських водоростей та пошуку нових можливостей їх застосування.
Дослідницький проєкт, який отримав фінансування ЄС для розробки нових продуктів на основі морських водоростей, триватиме до 2026 року. Його очолює Олавур Грегерсен, співзасновник компанії Ocean Rainforest, яка з 2010 року є піонером у вирощуванні морських водоростей та зосереджує свою діяльність на Фарерських островах (є автономним районом Данії та знаходяться на півночі Атлантичного океану між Шотландією, Норвегією та Ісландією).
Зокрема, Грегерсен бачить великий невикористаний потенціал морської капусти, яка протягом століть була основною стравою азійської кухні.
Він хоче довести, що морську капусту можна вигідно вирощувати та переробляти на сучасному ринку. Проєкт Грегерсена розробляє 12 продуктів, починаючи від харчових інгредієнтів і кормових добавок до біодобавок і пакувальних матеріалів.
Це – клітковина та білок для харчових продуктів, бета-глюкани та фукоїдан у вигляді біодобавок, коферментований замінник м’яса з морських водоростей і ріпаку, “зелений” альгінат для текстурування їжі, мінеральні концентрати, біоактивні полісахариди для харчів та сполуки для гранульованої біоупаковки.
Мета з Seamark — продемонструвати, що процес вирощування морських водоростей можна зробити більш ефективним, і показати, що в Європі існує великий ринок для цих продуктів.
Нагадаємо, світовий ринок водоростей, який у 2021 році оцінювався майже у 14 млрд євро, у 2028 році сягне понад 22 млрд євро. Їх використовують для промислових цілей, а також для харчового споживання, передає newfood.
Ізраїльський виробник біорозкладаної упаковки Tipa, створив нове пакування для Великої Британії, Європи, США та Австралії.
Американські дослідники з Університет штату Південна Дакота, використали відпрацьовану кавову гущу для створення біорозкладаної харчової упаковки.
З 1 липня 2023 року набули чинності положення нового указу, що забороняє продаж у Франції неперероблених фруктів і овочів у пластиковій упаковці. Цей новий указ було опубліковано в Journal Officiel 21 червня, через шість місяців після того, як перший законопроєкт було скасовано Conseil d’Etat (Державною радою).
Указ про заборону на пластикову упаковку, яка також виключає використання пластикових стяжок, завдав справжнього удару по сектору овочів та фруктів.
Нова технологія дозволить виробникам, роздрібним торговцям і споживачам у режимі реального часу визначити, чи вміст герметичної харчової упаковки безпечний, не відкриваючи її, що допоможе уникнути дорогих та тривалих лабораторних досліджень.
Інноваційна технологія пакування, яку винайшли в Ізраїлі, не лише допомагає зберігати овочі, але й зменшує кількість харчових відходів.
Український екостартап Releaf Paper, який розробив унікальну технологію виготовлення упаковки з опалого листя, до кінця 2024 року планує запустити завод у Франції потужністю переробки 10 тис. т сировини на рік.
Компанія Maglio Companies випустила на ринок багаторазові пакети для тривалого зберігання кавуна.
Компанія Ecovative відкрила доступ до свого патенту для всіх компаній і окремих осіб у Європі, які хочуть використовувати її інноваційний матеріал на основі міцелію, для упаковки або створення нових продуктів
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!