Новини / Елеватори     14 травня 2019 15:57

Практикум Ефективний елеватор – прибутковий бізнес 2019

На думку експертів, в поточному році в Україні збережеться тенденція нарощування елеваторних потужностей. За попередніми даними Мінагрополітики, у 2019 році в Україні планується побудувати і модернізувати близько 130 об'єктів зі зберігання, доопрацювання та переробки зерна.

Разом з тим, багато діючих елеваторів, враховуючи виклики зернового ринку, активно займаються підвищенням ефективності і продуктивності приймання, обробки, зберігання та відвантаження зерна. І найближчі кілька років можуть стати для елеваторів України роками оптимізації. Причому не тільки в технічному плані, а й у взаємодії з бізнес-партнерами – сільгоспвиробниками, переробниками і трейдерами.

Природно, що в цьому процесі буде досить складнощів і проблем, багато з яких виявилися вже сьогодні. Для того щоб виявити і зрозуміти причини існуючих проблем, а також проаналізувати можливі шляхи їх вирішення, журнал «Зберігання і переробка зерна» оголошує про проведення спеціалізованого практикуму «Ефективний елеватор – прибутковий бізнес 2019».

  • Практикум «Ефективний елеватор – прибутковий бізнес 2019» – це єдиний в Україні майданчик, де і сільгоспвиробники, і фахівці елеваторів, і експерти можуть обговорити проблемні питання та знайти можливі варіанти їх вирішення.
  • Практикум «Ефективний елеватор – прибутковий бізнес 2019» – це захід, створений технарями для технарів, де теми спілкування формують самі учасники.
  • Практикум «Ефективний елеватор – прибутковий бізнес 2019» – це свого роду школа елеваторники, де учасники та незалежні експерти в форматі «питання-відповідь» можуть обговорити всі питання, пов’язані з післязбиральної доопрацюванням і зберіганням зерна, а також підвищити свою кваліфікацію.

Основні теми заходу

Огляд ринку зерна і елеваторної галузі України

Що вигідніше – купити або побудувати елеватор або ж здати зерно на зберігання

Коли зберігання зерна вигідно: економіка елеватора

Оптимізація будівництва елеватора: час – гроші

– коли почати, щоб встигнути в термін

– підготовка проектної документації, або як не потрапити на дилетанта

– отримання дозволів на будівництво і підведення комунікацій: вирішують зв’язку або є інші варіанти

Устаткування для елеватора: як вибрати і кого не слухати

– силос: цинком нікого не здивувати. Головне – надійність постачальника

– зерноочистка: чому ціна вирішує все, а про ефективність ніхто не говорить

– вибір зерносушарки: все що добре для одного, не завжди підійде вам, або як раціонально вибрати сушилку

– нория і транспортер: коли економити собі дорожче

Автоматизація елеватора

– що необхідно врахувати при автоматизації елеватора

– автоматизація елеватора – економія або додвитрати

– як вибрати апаратну частину і програмне забезпечення

Ефективний елеватор

– як підвищити конкурентні переваги діючого елеватора

– клієнтоорієнтації елеватора як один з факторів успіху

– алгоритм підбору обладнання: без простоїв і завалу

– практичний досвід зниження бою зерна

– які проблеми вирішує футерування поліуретаном

– альтернативне паливо для сушіння – не панацея

– техніко-технологічні аспекти роботи обладнання

Теми практикуму можуть коригуватися і оновлюватися по мірі надходження питань від учасників заходу.

Експерти практикуму:

  • Фахівці з великим досвідом будівництва нових і модернізації діючих елеваторів
  • Інженери-технологи працюють елеваторів
  • Фахівці та практики в області автоматизації

Захід відбудеться 16-17 травня на базі «Лубнимаш» (Полтавська обл., м.Лубни, просп. Володимирський, 110/1).

Читайте: Як отримати компенсацію вартості будівництва елеваторів: покрокова інструкція

Програма

16 травня, сесійний день

Місце проведення: концерт-хол «Маестро» (Полтавська обл, м. Лубни, парк культури і відпочинку, будинок 1)

9:00 – 10:00 Реєстрація учасників. Ранкова кава

10:00 – 10:10 Відкриття практикуму

Святослав Ткаченко, редактор журналу «Зберігання і переробка зерна»

10:10 – 10:20 Привітання учасників заходу

Володимир Кудрик, голова наглядової ради заводу «Лубнимаш»

Юрій Плескач, директор заводу «Лубнимаш»

10:20 – 10:40 Знайомство з експертами

10:40 – 12:00 Панельна дискусія учасників і експертів на тему: «Ринок зерна, розвиток елеваторної галузі, економіка елеватора»

Модератор – Андрій Купченко, керівник інформаційної служби ІА «АПК-Інформ»

Теми:

  • Ринок зерна і огляд цінової ситуації на основні зернові та олійні культури
  • Характеристика елеваторної галузі України
  • Що вигідніше – купити або побудувати елеватор або ж здати зерно на зберігання
  • Коли зберігання зерна вигідно: економіка елеватора

Експерти дискусії:

  • Ярослав Штик, заступник виконавчого директора з будівництва та експлуатації елеваторно-складських комплексів групи «Росток-Холдинг»
  • Сергій Щербань, директор Белозаводского елеватора

12: 00-13: 00 Перерва на обід

13: 00-14: 30 Практична сесія «Будівництво елеватора і вибір устаткування»: відповіді на питання учасників.

Модератор – Святослав Ткаченко, редактор журналу «Зберігання і переробка зерна»

Дискусія учасників і експертів по попередньо заявлених тем:

– як оптимізувати процес будівництва елеватора

– коли почати, щоб встигнути в термін

– підготовка проектної документації, або як не потрапити на дилетанта

– отримання дозволів на будівництво і підведення комунікацій: вирішують зв’язку або є інші варіанти

– як вибрати обладнання для елеватора

– вибір силосу: на що дивитися

– зерноочистка: чому ціна вирішує все, а про ефективність ніхто не говорить

– як раціонально вибрати сушилку

– нория і транспортер: коли економити собі дорожче

Експерти дискусії:

  • Ярослав Штик, заступник виконавчого директора з будівництва та експлуатації елеваторно-складських комплексів групи «Росток-Холдинг»
  • Сергій Щербань, директор Білозаводського елеватора
  • Володимир Яковлєв, директор ТОВ «Сільськогосподарське підприємство комбікормовий завод»
  • Роман Гуменяк, директор ФОП «Гуменяк»
  • Ярослав Луцький, менеджер проектів «Інтерпроект GMBH-Agro»

14:30 – 14:45 Перерва на каву

14:45 – 16:00 Практична сесія «Ефективність роботи елеватора. Автоматизація виробничих процесів»: відповіді на питання учасників.

Модератор – Сергій Щербань, директор Білозаводського елеватора

Дискусія учасників і експертів по попередньо заявлених темах:

– що необхідно врахувати при автоматизації елеватора

– автоматизація елеватора – економія або додаткові витрати

– як вибрати апаратну частину і програмне забезпечення

– як підвищити конкурентні переваги діючого елеватора

– клієнтоорієнтації елеватора як один з факторів успіху

– алгоритм підбору обладнання: без простоїв і завалу

– практичний досвід зниження бою зерна

– які проблеми вирішує футерування поліуретаном

– альтернативне паливо для сушіння – не панацея

– техніко-технологічні аспекти роботи обладнання

Експерти дискусії:

  • Михайло Мельник, керівник департаменту автоматизації «Інтерпроект GMBH»
  • Ярослав Штик, заступник виконавчого директора з будівництва та експлуатації елеваторно-складських комплексів групи «Росток-Холдинг»
  • Сергій Щербань, директор Білозаводського елеватора
  • Володимир Яковлєв, директор ТОВ «Сільськогосподарське підприємство комбікормовий завод»

16:00 Завершення сесійної частини захід. Підведення підсумків.

16:30 Груповий від’їзд на завод «Лубнимаш»

17: 00-18: 00 Екскурсія заводом «Лубнимаш»

18: 00-20: 00 Фуршет на честь учасників практикуму

17 травня, практичний день

9:00 – 9:30 Збір учасників біля готелю «Лубни»

9:30 – 12:30 Екскурсія елеватор

12-30 Завершення роботи практикуму.

Як раніше повідомляв Landlord, уряд дасть гроші на корів, ферми та елеватори.

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!

47 хв. тому

Георге Ніцю: З відповідною технологією можливо все, навіть вирощувати гарні врожаї в несприятливих умовах

Румунський фермер Георге Ніцю вже понад 26 років працює в аграрному секторі й, незважаючи на важку працю, не бачить себе в іншій галузі. У 2001 році він заснував агрокомпанію SC OPT – MP SRL. Георге працює на 768 га землі, більша частка якої належить йому.

Як живе іноземний фермер   

3 години тому

Зняття мораторію на землю: Світовий банк чекає рішення від Зеленського

Світовий банк вважає, що відкриття ринку землі в Україні може додати до зростання економіки держави 1–2% і розраховує, що нова українська влада візьме на себе зобов’язання щодо зняття мораторію на продаж землі сільгосппризначення.

Про це повідомляє Укрінформ.

Директор Світового банку з питань України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, виступаючи на прес-конференції сказала:

«Ми сподіваємося, що нова Адміністрація Президента та новий Президент візьмуть на себе зобов’язання щодо зняття мораторію на землю».

За словами Сату Кахконен, ціна на землю залежатиме насамперед від свободи дій на ринку. Тобто, чим вільніший буде ринок продажу землі, тим вищою буде її вартість.

Читайте: Повне занурення аграріїв в цифрові технології: як охопити неосяжне?

За оцінками Світового банку, ВВП України у 2020 р. може прискоритися до 3,4%, а у 2021 р. – до 3,8% за трьох умов:

  • зняття мораторію на землю,
  • продаж державної частки в банківській сфері приватним структурам
  • послідовна боротьба з корупцією.

Landlord раніше повідомляв про те, що команда Володимира Зеленського виступає за скасування мораторію на продаж сільгоспземель.

Політика   

23 травня 2019 10:47

Страшенна злива перетворила поля під Кременчуком на болота ФОТО

Постраждали посіви елітної пшениці, соняшника та кукурудзи на 10-15% площ у ПСП «Дніпровські зорі». Керівник підприємства каже, що під час злив поля нагадували «гірські річки у Карпатах». Проте фермер сподівається, що більшу частину посівів вдасться врятувати.

Про наслідки шаленої зливи та граду у Кременчуцькому районі написав на своїй сторінці у Facebook Володимир Сіора, заступник директора, головний агроном у приватному сільськогосподарському підприємстві «Дніпровські зорі». Він розмістив фото того, що наробила стихія в його господарстві. Злива розігралася якраз на свято Миколи Чудотворця, 22 травня. Фермер жартує, що то так привітав святий і не втрачає оптимізму.

«Чудотворець сьогодні з привітаннями також не забарився. Привітав з самого ранку зливою та градом. В 10.20 продовжує вітати дощем. Чи на цьому закінчиться? Чи будемо такі вітання приймати весь день? А може це на врожай? Найкращі, елітні посіви пшениці вже положило на землю. Овочам досталось сповна. Та всерівно вдячні, що хоч все не знищило….. Зробили вихідний і насолоджуємося погодніми умовами,» – пише Володимир Сіора.

Сьогодні Landlord зв’язався із головним агрономом ПСП «Дніпровські зорі» та розпитав про наслідки стихії на полях.

Володимира Сіора каже, що такої потужної зливи не бачив років 15. Найбільше постраждали посіви кукурудзи та соняшника у низинах. На сьогодні  соняшник і досі стоїть  у воді. Дісталося й елітній пшениці, і людським городам.

– Учора я повертався о 12 годині з Кременчука, то потоки на полях були такі, як ото гірські річки в Карпатах. Там, де були схили та гирла старих річок, посіви кукурудзи просто змило, вона ж невелика була. На пагорбах кукурудза жива. Вимило незначні площі кукурудзи та соняшника. Насівати заново ніхто не буде. Пшениця на гірших по родючості ґрунтах вистояла, бо в неї колос був не дуже великий, вона легша. Її трішки намочило, градом побило, але вона вистояла. А насіннєві ділянки, де заводили елітний матеріал, нові сорти, де було краще живлення, догляд  – пшениця нахилилася та лягла на землю. Вона вже не підніметься. Але на останньому «колінці» сам колосок може піднятися вгору. Тому, якщо будуть сонячні дні, колос ще підніметься вгору, і, сподіваюсь, нам ще вдасться зібрати зерно. Звісно, врожаю хорошого не буде.

Читайте: На Житомирщині смерч знищив теплиці і 100 га лісу

Фермер каже, що елітну пшеницю сіяли із запасом, тому сподівається, що на насіння вирощеної елітної пшениці все ж вистачить. Він додає, що пшениця витримує затоплення 3-4 дні, і якщо за цей час зійде вода, то можна буде зібрати який не є урожай.

Усього у ПСП «Дніпровські зорі» 1050 га землі під посівами, затоплено 10-15 площ.  Доведеться рихлити 700-800 га площ – а це додаткові витрати для підприємства. Головний агроном каже, що під час цього внесуть додатково й азотні добрива. Попри те, що наробила негода, він сподівається, що волога дасть розвиток пізнім культурам.

– Спочатку ми були розстроєні, але зібралися, подивилися – траплялося  гірше. Тому налаштовані оптимістично, – каже Володимир Сіора.

Як повідомляв раніше Landlord, на початку травня зливи частково змили посіви соняшника і кукурудзи на заході України.

Клімат   

22 травня 2019 11:53

Як Україні збільшити агровиробництво: три ключові умови

Для того щоб українські аграрії могли наростити обсяги виробництва, вони мають приділити основну увагу зростанню якості вирощеного зерна, зниженню собівартості продукції та розвитку інфраструктури. Так вважає керівник аграрного напрямку «Епіцентру К» Василь Мороз.

Про це повідомляє Економічна правда.

Україна – одна з небагатьох країн світу, які ще мають можливість нарощувати агровиробництво та збільшувати експортний потенціал. Для інтенсивного розвитку сільськогосподарського сектора країни аграрії мають контролювати кілька ключових чинників.

Перший: валовий збір та якість вирощеного зерна

Щоб забезпечити належне виконання цієї умови, слід чітко дотримуватися агротехнологій та строків проведення сільгоспробіт.

Читайте: Фермери Черкащини втратили 60% урожаю абрикосів

«Від того, яким чином аграрії розподілятимуть площі між різними культурами напередодні сівби та скільки «центнерів на гектар» закладатимуть у плани показників врожайності, залежить дуже багато», – вважає Василь Мороз.

Другий: собівартість продукції

Щоб підвищувати ефективність виробництва і якість майбутнього врожаю, в компаніях використовують сучасні технології та вводять нові елементи з догляду за посівами озимих та ярих культур. При цьому слід аналізувати, як ці нововведення впливають на собівартість вирощуваної продукції.

За допомогою комплексного підходу їх слід оптимізувати, щоб у результаті зменшити собівартість продукції та збільшити прибуток із кожного оброблюваного гектара.

Один зі шляхів – використання більш рентабельних культур та сортів

За словами Василя Мороза, в посівах більшості українських компаній частка високоолеїнового соняшнику становить 5%, тоді як у Франції – 63-65%.

«Епіцентр К» у 2019 році вирішив змінити тактику: у цьому сезоні 62% від загальної площі під соняшником компанія відводить під високоолеїнові мононасичені гібриди.

Керівник пояснює, що таке рішення зумовлено зростанням ринкового попиту на високоолеїнове насіння серед підприємств кондитерської та фармацевтичної промисловості, «які готові сплачувати виробникам додаткову премію».

Третій: розвиток інфраструктури

Будівництво потужностей для промислового зберігання зерна та його якісної доробки стане внеском у запобігання ризикам на світовому ринку. Будівництво нових елеваторних комплексів поступово нівелюватиме високу залежність українських аграріїв від сезонного обвалу світових цін.

Landlord раніше повідомляв про те, що значне зміцнення гривні зумовлено низкою економічних чинників, одним із яких є рекордний експорт сільгосппродукції минулорічного врожаю.

Аналітика   

22 травня 2019 09:30

Джеймі Олівер збанкрутів через здорожчання імпорту продуктів у Великій Британії

Відомий англійський шеф-кухар і популяризатор здорового харчування Джеймі Олівер втратив всі свої ресторани у Великій Британії, за винятком трьох. Мережа його закладів передана в зовнішнє управління в рамках процедури банкрутства.

Про це повідомляє Економічна правда.

За інформацією, опублікованою у The Guardian, Джеймі Олівер через неплатоспроможність практично втратив свій ресторанний бізнес: 22 ресторани Jamie’s Italian, ресторани Barbecoa і Fifteen в Лондоні, а також закусочна в аеропорту Гетвік шукають нового власника. Очікується, що близько 1000 співробітників втратять роботу.

Читайте: Вперше у світі: Кернел керуватиме логістикою зерна за допомогою штучного інтелекту

Видання зазначає, що Brexit посилив кризу на ринку ресторанних послуг у Великій Британії. Зокрема, імпортовані з Італії харчові продукти, що використовувалися для приготування страв у Jamie’s Italian, значно подорожчали внаслідок  різкого зниження курсу фунта стерлінгів до євро.

Landlord раніше повідомляв про те, що кухарі стають агентами змін на шляху людства до здорового харчування.

Фінанси   

Показати ще