Про це повідомляє EastFruit.
Унаслідок спрощення процедур атестації та отримання ліцензії для невеликих виробників в Україні спостерігається зростання інтересу до виноградарства, що своєю чергою зумовило розширення площ під виноградниками в господарствах усіх категорій.
Читайте: Кейс: Нідерландець здає в оренду бджіл для запилення тепличних фруктів
Так, у 2017 р. було закладено нові виноградники на значній площі – 297 га, а у 2018 р. засадили виноградом 527 га нових ділянок, що на 78% більше, ніж у 2017-му. Найбільше нових виноградників у 2018 р. висадили в Миколаївській області. Загалом близько 90% всіх нових виноградників закладено всього в трьох областях України: Миколаївській, Одеській та Закарпатській.
Зміни в законодавстві, які простимулювали інтерес до виноградарства серед українських фермерів:
- малі винороби позбулися необхідності отримувати близько 160 дозвільних документів для отримання ліцензії на виробництво;
- малі винороби тепер не проходять обов’язкову атестацію на відповідність вимогам щодо забезпечення життя та здоров’я людей, охорони навколишнього природного середовища, повного технологічного циклу виробництва, а на також відповідність санітарним, пожежним, екологічним нормам і правилам.
Щоб отримати ліцензію, невеликі виробники мають подавати лише зареєстровану декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства і договір з акредитованою лабораторією.
Landlord раніше повідомляв про те, що спаржа та тепличний виноград належать до продукції, яку Україна експортуватиме через 10 років.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!