Новини     10 місяців тому,   Landlord

Перспективні напрямки для агростартапу в Україні


Українські виробники все частіше переорієнтовуються чи починають з нуля виробництво нішевих культур. Повідомляє видання Mind. Найпопулярнішими у виробництві стали чотири агрокультури, які користуються найбільшим попитом у мешканців великих міст.

Згідно повідомленню, у виробництво незвичайних для України овочів, зелені, фруктів та спецій приходять як молодь, так і колишні топ-менеджери. Один з популярних виробництв, наразі є вирощування лохини. Ця ягода має багато переваг: термін її зберігання відносно довгий – до тижня, та добре піддається заморожуванню, не втрачаючи товарний вигляд та смакові якості, на відміну від полуниці.

«Минулого року в Україні зібрали понад 1300 тонн лохини. Це майже на 25% більше, ніж позаминулого року. Великі площі посадки ягоди у Житомирський, Волинській і Київській областях. Понад 85% лохини українського виробництва йде на експорт до Нідерландів, Польщі, Австрії і Великобританії, а також у Білорусь», – повідомляють там.

Також, за останні п’ять років збільшились в тричі площі під вирощування спаржі. ЇЇ купують ресторани, супермаркети та фермерські магазини.

«Минулого року Україна зібрала близько 120–150 тонн спаржі. Невеликі партії цього продукту поставляють до ресторанів і фермерських магазинів. Втім, основні покупці – це мережі супермаркетів. Спаржа, вирощена в Україні, вдвічі дешевша за імпортну. 450 г імпортної спаржі у роздробі продають за 170 грн, кілограм вирощеної в Україні коштує 180 грн», – йдеться у матеріалі.

Стрімко набирає обертів виробництво молодих паростків рослин віком від 7 до 14 днів – мікрогрін. Пророщують зазвичай люцерну, соняшник, горошок, броколі, цибулю, гірчицю, руколу та інші.

«Експерти навіть приблизно не можуть підрахувати обсяги ринку, оскільки він новий та нішевий для України. Замовляють зазвичай мережі супермаркетів і ресторани – переважно для прикраси страв. Вартість пророщених рослин – від 25 до 40 грн за 50-грамову упаковку», – запевнили в Mind.

Не бояться фермери експериментувати, за минулий рік майже три десятка господарств Херсонської області, в якості експерименту, висадили Crocus Sativus, чи Шафран посівний. З цієї рослини роблять найдорожчу в світі спецію. ЇЇ, як коштовності, фасують маленькими партіями та продаються кондитерським та ресторанам Києва, Харкова і Львова. ЇЇ ціна в Україні $5 за 1 гр. В ЄС ця спеція коштує вже 12-15 євро за 1 гр. Ціна цієї спеції, в залежності від якості, сягає і $65 за грам.

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!



Читайте також

Вас зацікавить