За підсумками 2020 року на молокопереробні підприємства надійшло 3,512млн тонн молока, що на 7,6% менше, ніж за попередній 2019 рік. При цьому розподілення молока-сировини на ґатунки у загальному валі молока продемонструвало зростання частки «екстра» та «міграцію» другого ґатунку у перший. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.
Так, частка сировини екстраґатунку у загальному валі надходження на переробку зросла з 20,5 до 26,9%, або до 885,1 тис тонн в натуральному виразі. Відсоток вищого ґатунку знизився з 27,1% до 26,6% (875,9 тис тонн). Натомість першого, навпаки, зріс з 27,3% до 41,4% (або до 1,362 млн тонн), а частка другого ґатунку різко зменшилася – з 23,3% до 4,6% (150,5 тис тонн).
Читайте: ТОП-10 імпортерів українського продовольства у 2020 році
Звідси, випливає логічна відповідь, чому так зросла частка першого ґатунку. В господарствах населення, як зазначили фахівці, відбувся «бутафорний» стрибок якості. Частка другого ґатунку скоротилася з 83,2% до 18,4%, а от першого ґатунку, навпаки, зросла з 12 до 79,9%. Таким чином заводи намагаються підлаштуватися під вимоги нового законодавства якості та безпечності молока в умовах, коли не можуть відмовитися від селянського молока.
Цей аргумент підтверджується, якщо взяти окремо структуру надходження молока на заводи від промислових: екстра – 34,6% (проти 27,2% у 2019 році), вищого ґатунку – 34,2% (35,9%), першого ґатунку – 30,4% (32,3%) та другого – 0,6% (3,7%).
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у 2020 році середня рентабельність агровиробництва склала 17,4%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!