Новини    28 грудня 2022 11:06

Новорічний “Олів`є”-2022 став на 45% дорожчий, ніж торік


За 2022 рік індекс вартості популярного новорічного салату олів’є зріс на 45%. Розрахунки проведені на основі цін в супермаркетах Києва.

Про це йдеться у дослідженні сервісу доставки продуктів Zakaz.ua.

Для визначення вартості індексу олів’є 2022 року за основу взято класичний рецепт страви з інгредієнтами у розрахунку на загальну вагу 3 кілограм. До його складу входять наступні компоненти: картопля, морква, яйця, свіжі або мариновані огірки, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, овочі, майонез.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

За тиждень до Нового року приготувати 3 кг салату олів’є на середню сім’ю українцям коштуватиме 304 гривні, тоді як станом на 26 грудня 2021 року ціна становила 210 гривень. Вартість відносно минулого року зросла на 45%.

Найбільше за останній рік підскочила ціна на овочі, а саме на моркву та цибулю – на 180%. На поличках супермаркетів цінники на ріпчасту в середньому становлять 30 гривень/кілограм, тоді як у грудні 2021 ціна була близько 11 гривень/кілограм. Кілограм моркви вартує 21,80 гривень, а минулого року ціна була близько 8 гривень.

Також відчутно подорожчали огірки. Кілограм свіжих овочів коштує в середньому близько 76,8 грн. Квашені солоні огірки – 44-102 грн/кг. В деяких магазинах їх продають у вакуумній упаковці по 400-800 г, також їх можна придбати на вагу.

Найбільше подорожчали яйця. Наразі середня їх вартість на поличках супермаркетів становить близько 65 грн за десяток, що на 90% дорожче, аніж в грудні 2021 року.

Водночас майонез у середньому подорожчав на 33%. Пачка соусу жирністю 72% та вагою 300 г коштує близько 39,9 грн, тоді як тогорічна ціна була 29,9 грн.

Банка консервованого горошку цьогоріч обійдеться від 30 до 50 грн. Найдорожчий інгредієнт салату – варена лікарська ковбаса. Діапазон цін великий – від 210 до 300 грн за кг.

Довідка: “Індекс олів’є” – середня сума вартості, в яку обійдеться приготування салату за класичним рецептом до столу. Розраховується за аналогією до індексу борщу.

Нагадаємо, аналітики проаналізували, як за рік змінилася ціна на популярні складники новорічних корпоративних подарунків. Алкогольна продукція в Україні в річному еквіваленті подорожчала в середньому на 49%, а популярні кондитерські смаколики — на 40%.

Попри війну, сировари розраховують на збільшення продажів своєї продукції у грудні та планують підняти ціни, вважаючи, що українці навіть в таких умовах будуть святкувати новорічні та різдвяні свята.

Через відключення електроенергії в Україні ціни на продукти зростуть на 3-5 відсотків. Таке подорожчання очікуються, якщо ситуація буде такою, як зараз.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...