На Житомирщині, у селі Вертокиївка, вирощують не тільки пряний та ароматичний хміль, а ще й лікарський сорт хмелю. Підприємство “Хміль України” донині зберігає статус одного з лідерів хмелярства області. Хміль тут росте на площі понад 100 гектарів, інформує видання “Аграрії разом”.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Торішній врожай склав близько 50 тонн. Переважну більшість хмелю з Вертокиївки експортують до Чехії, Великої Британії та Монголії.
Тут роблять гранульований хміль. Подібних заводів лише пʼять у всій Європі.
Підприємство “Хміль України” постійно працює над поліпшенням власної продукції, тому для них важливе законодавче регулювання сфери хмелярства.
Їхнє головне прохання — впровадження належного маркування. Адже не всі пивовари використовують чистий хміль, часто у виготовленні продукції застосовуються хімічні замінники.
Тому житомирські хмеляри наполягають на тому, щоб це було чітко вказано у складі продукції.
Нагадаємо, за минулі 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 раза. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.
Підприємці, які організовують справу, визнають, що це свого роду експеримент, адже у світі не так багато пивоварень, які працюють із хмелем, вирощеним у теплиці.
Львівська пивоварня “Правда” випустила на ринок пиво з пелюсток троянд, про це інформує пресслужба бренду в Instagram.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький представив на засіданні парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики доопрацьований проект закону “Про хміль та хмелепродукти” (9234).
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!