Минулого тижня біржові ціни на какао-боби, за даними Еuronews, піднялися до історичних максимумів, перевищивши позначку 10 000 доларів за тонну.
З початку лютого подорожчання становило майже 10%, з початку року — 50%, а з 2022 року — 130%, передає BBC.
Динаміка найближчим часом збережеться.
Какао широко використовують у виробництві шоколадних й кондитерських виробів, а побічні продукти, як-от зерна, масло какао, м’якоть какао-стручків, також застосовують для виробництва безалкогольних напоїв, алкоголю, оцту, косметики, харчових добавок, ароматизаторів та багато іншого.
Чому ростуть ціни?
За словами експертів, причина – дефіцит какао-бобів, спричинений неврожаєм в основних країнах-виробниках какао у Західній Африці.
Західну Африку охопила екстремальна спека й вологість, яка зазвичай трапляється там раз на десять років, розповіли в World Weather Attribution (WWA).
Дослідження показало: якщо світ не скоротить використання викопного палива, Західна Африка відчуватиме подібні теплові хвилі приблизно кожні два роки.
Від фермерів Кот-д’Івуару надходили повідомлення, що спека послабила врожай какао, – розповів один з авторів дослідження Ізадін Пінто з Кейптаунського університету.
Високі температури збільшили швидкість випаровування, внаслідок чого посіви залишились без достатньої кількості вологи.
Ще одним фактором, що вплинув на врожай, є Ель-Ніньо – кліматичне явище, пов’язане з коливання погоди в тропіках Тихого океану, що призводить до підвищення глобальної температури і розвитку екстремальних погодних умов.
Ель-Ніньо особливо сильно впливає на какао й інші культури, оскільки посилює сухі, запорошені вітри з пустелі Сахара, що впливають на доступ сонячного світла до культур.
Оскільки какао – чутлива до посухи культура, суворіша й посушлива погода може особливо негативно позначитись на врожаї.
Однак посуха й Ель-Ніньо – не єдиний чинник, що впливає на виробників какао. І Кот-д’Івуар, і Гана постраждали від подвійного погодного удару.
Торік у грудні в обох країнах пройшли сильні дощі. Загальна кількість опадів у Західній Африці більш ніж удвічі перевищила середній показник за 30 років для цієї пори року.
Вологі умови принесли із собою грибкову інфекцію.
Зниженню врожаю також сприяє старіння дерев какао, вони стають більш схильні до хвороб. Це також означає, що їх утримання обходиться дорожче, тому деякі фермери вирішили відмовитись від старих дерев какао і ферм на користь зеленіших пасовищ.
Результат цих різних екстремальних подій був однаковим: ціни на какао зросли більш ніж утричі з минулого року і подвоїлися за останні три місяці.
Виробники шоколаду зазвичай купують боби на кілька місяців уперед, але нинішнє різке зростання цін починає впливати на ціни у магазинах.
Багато гравців уже оголосили про підвищення цін. Ми також є частиною цієї групи, – заявив цього місяця Мартін Хуг, виробник шоколаду Lindt & Spruengli.
Кілька какао-заводів у Гані й Кот-д’Івуарі скоротили або припинили переробку какао-бобів через те, що їх закупівля стала надто дорогою, пише Еuronews.
Крім того, регулятор какао-виробництва Кот-д’Івуару повідомив, що очікує на зниження середнього врожаю в країні, починаючи з квітня, приблизно на 33%.
Гана також оголосила, що прогноз виробництва какао цього року складе близько 650 000 тонн, порівняно з 850 000 тонн минулого року. Виробник шоколаду Hershey’s вже попередив, що рекордно високі ціни на какао, ймовірно, вплинуть на зростання прибутку цього року.
Компанія Mondelez, власник Cadbury, Oreo та Toblerone, також підвищила ціни на шоколад на 15% у 2023 році і заявила, що, найімовірніше, продовжить робити це, щоб досягти прогнозованих прибутків цього року. Компанія також розповіла, що разом із цінами на какао однією з ключових проблем наступного року є також зростання цін на цукор.
Звісно, варто очікувати подорожчання – і виробники це підтверджують, – розповіла ВВС оглядачка аграрного і харчового ринку Лариса Гук. – Є прогноз, що влітку ціна за плитку шоколаду (а вона зараз вже не 100, а, наприклад, 80 грамів) може зрости з 35 до 50 грн, а до кінця року – і всі 70 грн. Звісно, це усереднено, бо є шоколад із вмістом какао у 30%, а є – понад 80%.
Окрім подорожчання сировини, на ціну шоколаду в Україні можуть впливати й інші фактори. Додатковим фактором цих процесів є блокування (польського) кордону, бо сировина іде саме через нього. І цей чинник вже теж озвучують і кондитери, і ритейлери.
Ціни на какао піднялися до рекордних значень, пише Bloomberg, і учасники ринку не очікують зниження найближчим часом.
Вартість різко зросла, оскільки найбільші у світі виробники в Західній Африці борються з посухою та хворобами, а також з проблемами логістики, які можуть тривати довгі роки.
З 1980-х років до 2023 року ф’ючерси на какао-боби становили нижче $3500 за тонну щороку. 22 лютого ф’ючерси на какао вперше перевищили $6000 за тонну, і ринок побоюється, що ціни будуть зростити далі.
Ми активно намагалися знайти способи компенсувати зростаючі витрати на сировину. Зменшення розміру нашої продукції – це рішення, яке ми прийняли нелегко, – прокоментував представник Mars Wrigley UK.
Досі компанії перекладали вищі витрати на споживачів. Але шоколад нікому не потрібен для життя, і кожне підвищення цін загрожує продажам. Споживачі, швидше за все, скоротять витрати на шоколад і цукерки, якщо ціни зростатимуть, згідно з вересневим опитуванням компанії споживчого аналізу NIQ.
Тому компанії економлять на упаковці, використовують автоматизацію для скорочення витрат виробництва та просувають продукти із меншою кількістю какао або взагалі без какао.
Nestlé SA нещодавно представила у Великій Британії смак лісового горіха у своїй лінійці шоколадних батончиків Aero, які на дві третини легші за своїх конкурентів завдяки повітряним “бульбашкам”.
У США компанія Hershey Co., виробник батончиків Kit Kat, заявила про намір на 50% збільшити потужності з випуску жувальних цукерок без шоколаду.
Так, зростання цін на какао стимулює компанії продовжувати диверсифікацію, підштовхнувши їх до розробки новинок та інноваційних продуктів, щоб зберегти увагу споживачів в умовах мінливого ринкового ландшафту.
Глобальні ціни на какао знову досягли рекордного рівня, оскільки посуха завдає збитків у Західній Африці, інформує BBC. Ціни на какао на товарному ринку в Нью-Йорку досягли нового історичного максимуму в $5874 за т. З початку минулого року вартість основного інгредієнта для виготовлення шоколаду зросла приблизно вдвічі.
Стрімке зростання цін на какао вже проникає до споживачів і тисне на великих виробників шоколаду. Один із найбільших у світі виробників шоколаду попередив, що очікується, що історичні ціни на какао обмежать зростання прибутків цього року.
Виробники не виключають підвищення цін для клієнтів. Продажі шоколаду у світі у найбільших виробників впали приблизно на 6%, оскільки постраждалі від інфляції споживачі скоротили витрати на кондитерські вироби.
Експерти визначили зростання вартості інгредієнтів шоколаду, як одну з проблем, з якою виробники зіштовхнуться у майбутньому році. Світові виробники зазначають, що відбулося значне збільшення цін як на какао, так і на цукор.
Експерти підрахували, що ціни на деякі святкові коробки шоколаду зросли щонайменше на 50% за рік. У Великобританії ціни на шоколад вже підвищились на 15%. Ціни на какао зросли через низькі врожаї в Західній Африці, яка виробляє основну частину світових постачань.
Читайте також: Вчені спостерігають за початком явища Ель-Ніньо, що, ймовірно, принесе рекорду спеку
Ще влітку 2023 року ключовий виробник какао-бобів у світі – Гана, попередила європейських покупців, що вони повинні бути готові платити за боби більше, оскільки продукція, вирощена відповідно до нових вимог ЄС, буде коштувати дорожче, повідомляє агентство Bloomberg.
Так, з наступного місяця в Євросоюзі набувають чинності правила, що забороняють імпорт какао-бобів, які вирощуються на територіях, де раніше були ліси. Також посилюються заборони щодо використання дитячої праці у ланцюжку постачання цієї продукції.
Виконання нових правил спричинить додаткові витрати на встановлення систем моніторингу, які дозволять відстежити ланцюжки постачання від ферми до кінцевого виробника.
Частково стрибок цін на какао також викликаний зливами в Кот-д’Івуарі та в Гані. На частку цих країн припадає дві третини виробництва какао у світі. Також очікування погодного явища Ель-Ніньйо в екваторіальній частині Тихого океану викликає побоювання щодо стабільності постачань найближчими місяцями.
Додаткові витрати, а також зростання цін на цукор, матимуть прямий вплив на подорожчання шоколаду, пише CBC.
Ситуацію погіршує такий фактор, як зниження врожайності какао-бобів у нинішньому сезоні.
Врожаї какао нижче, ніж зазвичай, завдяки зміні погодних умов, хворобам сільськогосподарських культур і сильним дощам, – мовиться в матеріалі.
Водночас попит на шоколад із високим вмістом какао стабільно зростає, особливо в Азії.
Як зазначає СВС, більшість компаній розпочали модернізацію, щоб шляхом ефективніших технологій знизити вартість виробництва шоколаду. Але у короткостроковій перспективі це також вплине на його подорожчання.
Нагадаємо, шведська компанія з виробництва рослинних олій AAK оголосила про випуск замінника какао-масла (CBS). Запатентована сполука CBS на рослинній основі дає змогу використовувати до 15% інгредієнтів какао для смаку, CEBES Choco 15 від AAK також не містить трансжирних кислот (ТЖК).
Кава стала одним з найбільших програшів у ритейлерів у 2022 році: робуста впала на 23%, а арабіка втратила чверть своєї вартості.
З 1 квітня 2023 року вартість кави зросла. Українські мережі супермаркетів раптово підвищують ціни на каву всіх марок, цукор та навіть вершки.
Коли минулого року компанія Mars Inc. трохи змінила свій популярний шоколадний батончик Galaxy, зменшивши стандартну вагу продукту на 10 г, британські покупці були здивовані, але торговці какао – ні, передає mind.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!