Новини    13 липня 2023 13:13

На Харківщині відновили зруйновану рашистами сироварню та виробництво морозива


У Гусарівці Ізюмського району, яка була сильно зруйнована російськими обстрілами, запрацювала сироварня. Ще там роблять морозиво, яке незабаром продаватимуть у Центральному парку Харкова.

Про це пише “Слобідський край”.

Гусарівка була в окупації в перші тижні вторгнення (у лютому-березні 2022 року). Наприкінці березня ЗСУ звільнили село. Газ тут з’явився тільки минулої осені, у жовтні, а світло дали 31 грудня – його не було вісім місяців. Пів року село перебувало в зоні проведення активних бойових дій, тут було розбито до двох третин будинків.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Як розповів директор СТОВ “Гусарівське” Юрій Вовченко, на його виробництві до вторгнення надої були до 12 тисяч літрів щодня, але через знищення поголів’я корів тепер цифри – лише 500 літрів на день. Крім того, зруйновано виробничі приміщення, пошкоджено сільгосптехніку.

Сироварня, за словами Вовченка – одне з впроваджень на шляху до відновлення, новий досвід для гусарівців. Поки що в селі виробляють три види сирів – “Адигейський”, бринзу і просто відтоплений сир. Крім того, у Гусарівці почали робити морозиво.

Продукцію розкуповують місцеві, жителі навколишніх сіл, а також харків’яни. Незабаром морозиво з Гусарівки зможуть оцінити і жителі Харкова – торгова точка з його продажу з’явиться в Центральному парку.

Читайте також: На Вінниччині запустили в експлуатацію новий крупоцех

Потужності дають змогу виготовляти, окрім сиру та морозива, і сметану, але на це не вистачає молока. За словами очільника підприємства, мета – щороку збільшувати дійне стадо на сто голів, щоб довести його до тисячі. Окрім збільшення обсягів виробництва, це дасть і нові робочі місця.

Новини за темою:  Недекларування будинку: судитимуть очільника Держмитслужби

Нагадаємо, підприємство “Зодіак” відновило виробництво макаронних виробів у Чугуївському районі Харківської області. До повномасштабного вторгнення “Зодіак” входив у п’ятірку найбільш відомих в Україні брендів макаронних виробів.

Фабрика “Віліс” відкрила нову лінію з виробництва макаронної продукції швидкого приготування на Рівненщині.

Компанія “ТЕРРА” на Харківщині виробляє натуральні продукти на основі зернових та бобових культур, планує інвестувати в модернізацію виробництва $1,5 млн та побудувати переробний завод на заході України, де вироблятимуться нові види продуктів.

У Бурштині на Прикарпатті планують побудувати завод з переробки кукурудзи на крохмаль. Для будівництва ТОВ “Екоінвест Прикарпаття” взяло в оренду земельну ділянку у 12 га.

На Волині незабаром планують відкрити насіннєво-селекційний завод. Будівництво комплексу стартувало в 2022 році.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...