Новини / Аналітика     24 січня 2024 16:06

На глобальному ринку стрімко зростають ціни на каву

З початку листопада 2023 року зростання становить 36%

Конфлікт у Червоному морі вплинув на зростання глобальних цін на кавове зерно сорту Робуста. З початку листопада минулого року підвищення цін становить 36%, інформує Bloomberg.

Так, ціни на каву сорту робуста значно зросли на тлі конфлікту у Червоному морі. Так, березневий контракт на біржі ICE з початку року подорожчав на 11,6%, і на піку 16 січня закрився на рівні 3170 доларів за тонну. А з початку листопада 2023 року зростання становить 36%.

Заворушення в Червоному морі завдають шкоди судноплавству та торговим потокам. Зокрема, напади хуситів на торгові судна в Червоному морі порушили ключовий шлях для експорту кави з В’єтнаму, змусивши багатьох перевізників товарів обирати довші маршрути.

У результаті покупці почали уникати угод з виробниками робусти з В’єтнаму через зростаючі витрати на доставку і триваліший час у дорозі. Натомість вони прагнуть забезпечити більше постачань з Бразилії.

Натомість подорожчання кави у січні відбулося після того, як глобальний дефіцит уже призвів до зростання цін більш ніж на 60% у 2023 році на тлі посушливої погоди у В’єтнамі.

Нагадаємо, у грудні 2023 року в українських супермаркетах змінилися ціни на популярний напій та доповнення до нього. Скільки доведеться заплатити за каву, вершки та молоко, показують дані моніторингу, опубліковані на порталі “Мінфін”.

Технологічна компанія GaeaStar, яка базується в Сан-Франциско та Берліні, створює надтонкі глиняні харчові місткості як альтернативу одноразовому пластику. Розроблені за допомогою 3D-друку, глиняні контейнери, тарілки та горнятка виготовлені лише з трьох простих інгредієнтів – глини, води та солі.

Інноваційна технологія пакування, яку винайшли в Ізраїлі, не лише допомагає зберігати овочі, але й зменшує кількість харчових відходів.

Новини за темою:  ЄС підвищує мита на агропродукцію та добрива з Росії та Білорусі: що зміниться для ринку

Український екостартап Releaf Paper, який розробив унікальну технологію виготовлення упаковки з опалого листя, до кінця 2024 року планує запустити завод у Франції потужністю переробки 10 тис. т сировини на рік.

Компанія Maglio Companies випустила на ринок багаторазові пакети для тривалого зберігання кавуна.

Компанія Ecovative відкрила доступ до свого патенту для всіх компаній і окремих осіб у Європі, які хочуть використовувати її інноваційний матеріал на основі міцелію, для упаковки або створення нових продуктів

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також