На міжнародній виставці вина та спиртних напоїв ProWein 2024 (Німеччина) Молдова вперше представила нове покоління вин, виготовлених за допомогою штучного інтелекту, пише media.az.
На стенді Wine of Moldova іноземні відвідувачі змогли познайомитися з першими трьома винами, виготовленими Chelaris – віртуальним енологом, створеним штучним інтелектом. Напій був випущений обмеженою серією 150 пляшок.
Заввідділом Національного бюро винограду та вина Єлизавета Бряхне зазначила, що ця ініціатива є першою для місцевого ринку та висловлює поєднання традицій та передових технологій. Попри те, що штучний інтелект не має смакових рецепторів та не відчуває запахів, ця технологія може допомогти виноробам.
Віртуальному енологові Chelaris було дано завдання створити вино, яке представляє нашу країну. Таким чином, були отримані три види вина, що складаються з сортів Feteasca Albă, Feteasca Regală та Viorica для білого вина та купажу Feteasca Neagră – для червоного, – зазначила Бряхне.
Нові винні продукти стали результатом пілотного проєкту, започаткованого рік тому за участю представників Технічного університету Молдови та під егідою Національного бюро винограду та вина, за підтримки Проєкту конкурентоспроможності та стійкості уела (PCRR) USAID Moldova.
Chelaris доручили створити репрезентативне вино на основі всіх даних, зібраних за останні п’ять років із дослідно-демонстраційних партій ONVV. Так отримали два купажних вина, що складаються з сортів Фетяска Албе, Фетяска Регале та Віоріка для білого вина, а також купаж Фетяска Нягре з 3 різних дослідно-демонстраційних партій для червоного вина.
Штучний інтелект для виноробної галузі вже зарекомендував себе як украй амбітну та перспективну систему. Його використання призводить не тільки до зростання якості вина, а й спрощення виробництва.
Зокрема, при використанні цієї технології на винограднику курсують робот і дрон: робот переміщується між рядами виноградних лоз і збирає дані про їх стан, наявність захворювань та ступеня визрівання, а дрон стежить за станом виноградника з повітря. Усі результати збираються до спеціалізованих баз даних, на основі яких систему навчають своєчасно виявляти хвороби та з високою точністю визначати ідеальний час для збирання врожаю.
Між традиціями та інноваціями, між пристрастю та точністю, аудиторія віддала перемогу винам, створеним виноробами з майстерністю, але, проте, інновації та штучний інтелект також заслуговують на своє місце в цій галузі виноробства, – зауважила Єлизавета Бряхне.
Зауважимо, австралійськими вченими з Університету Аделаїди проведені експерименти з уповільнення швидкості дозрівання винограду сорту Каберне Совіньон.
Виноград для вина особливо вибагливий до погодних умов, через спеку і посуху ягоди дозрівають набагато раніше, через що вино виходить не дуже високої якості. Розв’язати цю проблему взялись австралійські вчені з Університету Аделаїди, пише useti.
Дослідники вирощували виноград в Каліфорнії. Вони або зрізали частину грон на виноградних лозах, або починали більше поливати рослини під час пізнього вегетаційного періоду.
На деяких ділянках робили і те, і інше, а ще на одній ділянці вони не робили ні того, ні іншого і збирали виноград протягом усього періоду дозрівання.
Експеримент показав, що рослини з найменшою кількістю ягідних грон швидше накопичують цукор і дозрівають раніше за інших. А виноград, який часто поливають, але при цьому і зрізають, дозріває повільніше всіх.
Вивчивши склад ягід, вчені виявили, що уповільнення дозрівання плодів знижує вміст шестивуглецевих альдегідів, спиртів і 2-ізобутил-3-метоксипіразину, пов’язаних із зеленими і рослинними нотами вина, і збільшує кількість норизопреноїдів і терпенів, пов’язаних з приємними квітковими і фруктовими нотами вина.
Дослідження показало, що більш тривалий час вирощування значно покращує якість винограду для виноробства. Але, як відзначають професіонали, вплив цих способів слід відстежувати протягом декількох років, перш ніж вносити зміни в існуючу в сучасному світі практику.
Раніше швейцарські дослідники створили інструмент на основі штучного інтелекту, який розпізнає фальсифіковане вино. ШІ-програму використали для аналізу сполук у вині та відстеження його походження.
Нагадаємо, МХП запустила Kulinator — кулінарний чат-бот на базі штучного інтелекту. В його обов’язки входить допомога користувачеві у будь-яких кулінарних запитах.
З метою раннього виявлення займання на борту Mitsui OSK Lines планує встановити камери та системи штучного інтелекту Captain’s Eye у вантажних відсіках на більшості своїх автомобілевозів, які працюють на ЗПГ.
В Україні до розмінування територій планують залучити штучний інтелект. Мінекономіки розробило цілісну стратегію, яка базується на data-орієнтовному підході.
Сінгапурський бренд Hegg, дочірня компанія Howw Foods, який виготовляє веганські яйця, уклав угоду з Dasoon – найбільшим дистриб’ютором яєць у країні. Це допоможе вивести інноваційний замінник яєць у місцеві супермаркети та відкрити більше офлайн-каналів для просування продуктів бренду, основним із яких є веганський замінник яєць Hegg’s Eggless Egg, інформує newfood.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!