Останніми роками спостерігається циклічність у виробництві гречки. Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета під час семінару «Стан та перспективи вирощування гречки. Made in Ukraine» 11-го травня.
За його словами, рентабельність у великих та середніх сільськогосподарських підприємствах становила у 2013 році – -1%, у 2014 році – 29,5%, у 2015 році – 100%. У 2016 році почався процес зменшення рівня рентабельності. Тому зараз слід очікувати покращення привабливості виробництва гречки.
«Коли в Україні зменшується площа під гречкою, насиченість внутрішнього ринку компенсується за рахунок зовнішнього постачання, подекуди, неякісним продуктом. Тому наше завдання – підвищити рентабельність виробництва цього унікального за своїми властивостями, дієтичного продукту. Необхідно додатково стимулювати виробників вирощувати саме цю культуру», – підкреслив Віктор Шеремета.
Та додав, що наразі Мінагрополітики опрацьовує можливість надання державних дотацій аграріям у майбутньому для того, щоб такі культури як гречка та жито були привабливими для виробництва.
«Вже сьогодні для зменшення собівартості виробництва гречки для фермерів запропонована державна підтримка – компенсація 80% вартості закупленого насіння української селекції. Також потрібно стимулювати не тільки виробництво, а і попит на гречку. До прикладу, є державні структури – заклади освіти, охорони здоров’я, військові частини тощо, де можна розповсюджувати цей дієтичний продукт, адже мова йде про здоров’я населення», – зауважив він.
Наприкінці зустрічі було зазначено, що пропозиції сільгоспвиробників щодо збільшення виробництва гречки будуть опрацьовані та враховані Мінагрополітикою.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!