Новини     7 місяців тому

Мінагрополітики: Рентабельність виробництва гречки почне зростати


Останніми роками спостерігається циклічність у виробництві гречки. Про це заявив  заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета під час семінару «Стан та перспективи вирощування гречки. Made in Ukraine» 11-го травня.

За його словами, рентабельність у великих та середніх сільськогосподарських підприємствах становила у 2013 році – -1%, у 2014 році – 29,5%, у 2015 році – 100%. У 2016 році почався процес зменшення рівня рентабельності. Тому зараз слід очікувати покращення привабливості виробництва гречки.

«Коли в Україні зменшується площа під гречкою, насиченість внутрішнього ринку компенсується за рахунок зовнішнього постачання, подекуди, неякісним продуктом. Тому наше завдання – підвищити рентабельність виробництва цього унікального за своїми властивостями, дієтичного продукту. Необхідно додатково стимулювати виробників вирощувати саме цю культуру», – підкреслив Віктор Шеремета.

Та додав, що наразі Мінагрополітики опрацьовує можливість надання державних дотацій аграріям у майбутньому для того, щоб такі культури як гречка та жито були привабливими для виробництва.

«Вже сьогодні для зменшення собівартості виробництва гречки для фермерів запропонована державна підтримка – компенсація 80% вартості закупленого насіння української селекції. Також потрібно стимулювати не тільки виробництво, а і попит на гречку. До прикладу, є державні структури – заклади освіти, охорони здоров’я, військові частини тощо, де можна розповсюджувати цей дієтичний продукт, адже мова йде про здоров’я населення», – зауважив він.

Наприкінці зустрічі було зазначено, що пропозиції сільгоспвиробників щодо збільшення виробництва гречки будуть опрацьовані та враховані Мінагрополітикою.

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!



Читайте також

Вас зацікавить