Новини / Аналітика     25 березня 2019 13:34

Людство на шляху до здорового харчування: агентами змін стають агрочиновники, науковці та кухарі

Харчування – власне те, заради чого працює аграрна спільнота, є визначальним чинником збереження здоров’я людства. Урядовці, вчені, викладачі десятиліттями не припиняють активності у боротьбі за здорове харчування населення планети. Останніми роками до когорти поборників приєдналися кухарі: вони надихають людей у ​​всьому світі на стійке виробництво продовольства, здоровий раціон та скорочення харчових відходів.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Шкільні програми, що пов’язують здорове харчування дітей із підтримкою місцевих фермерів, просвітницькі харчові місії науковців та викладачів університетів світу – це ініціативи, які вже десятиліттями перебувають у центрі уваги і національних урядів, і світових організацій, таких як ФАО та ЮНЕСКО. Новим трендом, який може впливати на харчову культуру людства, стала екологічно свідома діяльність шеф-кухарів.

Школа і фермери

ФАО ще на початку ХХІ століття обрала шкільні програми інструментом для підтримки місцевих фермерів і пропагування здорового харчування.

Саме завдяки комплексним і збалансованим шкільним програмам, втілюваним ФАО в різних країнах, що розвиваються, учні можуть поліпшувати своє харчування, розвивати здорові харчові звички і поширювати їх на членів своїх сімей і громад. Програми передбачають здорове шкільне харчування і просвіту з питань харчування.

Читайте: До 2025 року дві третини населення відчуватимуть нестачу води. ФАО вказує 4 напрямки для подолання кризи

Ці програми можуть також надавати підтримку місцевому сільському господарству, зміцнювати і диверсифікувати місцеві продовольчі системи завдяки закупівлі продовольства для шкільного харчування у місцевих дрібних фермерів.

Досвід Бразилії, Ефіопії, Гватемали засвідчив стратегічну вигоду застосування таких програм. Зокрема моделювання, розроблене Всесвітньою продовольчою програмою і застосоване до Ефіопії, показало, що кожен 1 долар, інвестований у програми шкільного харчування, приносить економічний прибуток у розмірі $7,2.

В Україні на досвід ФАО з підтримки малих та середніх виробників через програми шкільного харчування звернули увагу у 2017 р. Тоді Мінагрополітики активно вивчало світові моделі здійснення закупівель продовольства, формування раціону школярів, проведення інформаційної кампанії щодо засад  здорового харчування в закладах освіти.

Агронаука

У США вже 50 років діє програма EFNEP (Програма розширення продовольства та харчування), орієнтована на американців з низьким доходом. Ведуть її викладачі з національних університетів, надаючи людям необхідні інструменти для поліпшення харчування та здоров’я.

Про це повідомляє на своєму сайті USDA.

За підтримки Національного інституту харчової промисловості та сільського господарства США (NIFA) викладачі EFNEP проводять спеціальні уроки з якості харчування та фізичної активності, управління продовольчими ресурсами, безпечності харчових продуктів та продовольчої безпеки для задоволення конкретних потреб учасників програми.

Викладачі EFNEP із 76 аграрних коледжів та університетів, починаючи з 1969 р. охопили понад 33 млн людей у ​​всіх 50 американських штатах та окрузі Колумбія.

Завдяки цьому «сім’ї у громадах з низьким рівнем доходів збільшили доступ до здорової їжі через садівництво та ринкове співробітництво фермерів, а також набули навичок забезпечення продовольчої безпеки та ресурсів», – говорить Eunice Bonsi, фахівець із сімейного життя та харчування Університету Таскігі.

Тенденція до виникнення ожиріння в дітей посилює актуальність впровадження таких програм. За словами Kate Yerxa, професора з університету штату Мен, EFNEP поліпшила фізичну активність, вибір продуктів харчування та практику підготовки дітей, які беруть участь у програмі.

Louise Brunelle, викладач EFNEP з Університету Вермонта проводить майстер-клас приготування здорової їжі для учасників програми (Фото Університету Вермонта із сайту USDA).

Під час навчання люди дізнаються, як готувати здорову їжу і заощаджувати гроші на продуктах харчування. Учасниця програми із округу Суррі відзначила, що раніше витрачала на продукти $ 200 на тиждень, тепер – менше $ 100 на тиждень.

«EFNEP є прикладом того, як наука разом з неформальною освітою можуть досягти відчутних позитивних результатів для сімей, громад і суспільства», – заявила Helen Chipman, керівник національної програми NIFA з питань харчування.

Шеф-кухарі

Гастрономія викликає все більший інтерес, і шеф-кухарі належать до тих, хто може формувати громадську думку та впливати на поведінку споживачів.

Нездоровий раціон харчування є найочевиднішою причиною глобальної пандемії ожиріння. За оцінками, сьогодні понад 2 млрд населення мають надлишкову масу тіла, в тому числі близько 670 млн страждають на ожиріння. Кількість огрядних людей у світі може незабаром затьмарити кількість тих, хто голодує, яку на цей час оцінюють у 821 млн осіб.

З ростом ожиріння наші продовольчі системи повинні вирішувати більш складні завдання: не лише як прогодувати людей, а також як забезпечити їх здоровою і поживною їжею.

Франція

Шеф-кухарі виступають важливими агентами змін у боротьбі з голодом і нераціональним харчуванням, надихаючи людей у ​​всьому світі підтримувати стійке виробництво продовольства, дотримуватися здорового раціону і скорочувати харчові відходи. Таким було стрижневе послання міжнародного симпозіуму, проведеного ФАО, ЮНЕСКО та урядом Франції 22 березня в Парижі в межах фестивалю «Смак Франції» (Goût de France).

У ході заходу глави ЮНЕСКО і ФАО представили публікацію «Шеф-кухарі і агенти змін», що є платформою для спільної роботи обох організацій у висвітленні ролі кухарів як прихильників здорового і різноманітного в культурному аспекті харчування.

Сьогодні все більше кухарів виступають за просування місцевих продуктів харчування. Кухарі також все активніше беруть участь у глобальному русі за скорочення харчових відходів. Вони запроваджують у своїх власних ресторанах політику скорочення харчових відходів і сприяють розширенню можливостей місцевих громад у справі боротьби з харчовими відходами.

Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Уряди різних країн світу за підтримки ФАО та ЮНЕСКО опікуються збереженням спільної спадщини, пов’язаної з продовольчими системами. Такі програми, як Системи сільськогосподарської спадщини світового значення (GIAHS) і Нематеріальна культурна спадщина (ICH), спрямовані на збереження сільськогосподарських і кулінарних традицій, що сприяють сталому агровиробництву і здоровому харчуванню. Йдеться про японську кулінарну традицію вашоку, середземноморську дієту і традиційну мексиканську кухню.

Україна

Україна має свій проект, в якому шеф-кухарі виступають пасіонаріями в питаннях культури харчування. «Нове шкільне харчування» – це ініціатива, спрямована на підвищення культури харчування в українських школах, яку висунув і реалізує кулінарний експерт Євген Клопотенко.

Нова програма покликана привчити дітей до корисної і різноманітної їжі, поширювати в шкільному середовищі культуру харчування, яку вони нестимуть у свої сім’ї. Організатори розраховують вплинути через дітей на їх батьків та оточення і таким чином охопити всю Україну.

Учасники проекту розробили «Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах» і сформували план впровадження нової культури харчування у шкільні їдальні по всій Україні.

Євген розповідає, що ідея проекту зародилася в його голові ще в роки навчання в школі, коли в шкільних їдальнях, хоч і готували за рецептами, але їжа була неапетитною і несмачною.

Отримавши у 2017 р. грант від Фундації «Ашан молоді», команда Євгена Клопотенка взялася за створення нових рецептів страв для шкільного харчування. Далі проводилися пілотні проекти з впровадження меню у школах, було опитано понад 1500 учнів та їхніх батьків. У результаті до Збірника увійшли 110 розроблених унікальних рецептів.

«Нам з командою вдалося створити страви, які за вартістю не перевищують старі ні на копійку. І готуються вони простіше. Але при цьому шкільні обіди виходять в рази здоровіше і смачніше», – відзначає Євген Клопотенко.

Держспоживслужба України у грудні 2018 р. видала дозвіл на впровадження програми. Втілюватимуть проект у всіх школах України завдяки підтримці Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) і отриманому від них гранту.

Розпочали впровадження з трьох київських шкільних їдалень, де команда Євгена Клопотенка протягом 2 тижнів разом з учнями готувала страви. Ще один із кроків – виїзні презентації в 6 обласних центрах України для вчителів, учнів та батьків.

Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Відео з візуалізацією процесу приготування страв зі збірника можна буде безкоштовно подивитися на офіційній сторінці проекту та на відеохостингу YouTube. Ознайомитися зі збірником можна за посиланням.

Landlord раніше повідомляв про те, як правильно харчуватися: визначено найкращі дієти 2019 року.

Фінанси        31 липня 2019 12:08

Дорадництво допоможе розвитку малого фермерства в Україні: за справу береться ФАО

ФАО реалізує в Україні проект з надання підтримки для переходу до більш ефективної системи надання сільськогосподарських дорадчих послуг. На сьогодні дорадництво позиціонують як ефективний інструмент розвитку фермерства та сільських територій.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

30 липня відбулося засідання робочої групи в рамках проекту технічної допомоги ФАО у сфері дорадництва. Представники ФАО ознайомили присутніх з технічним завданням робочої групи, яка розроблятиме ефективну модель дорадництва в Україні, а також представили критерії визначення кращих дорадчих практик.

Читайте: Затверджено єдині норми природних втрат зерна при зберіганні

Нову модель розвитку дорадництва потрібно створювати з урахуванням набутого власного досвіду України та досвіду інших країн. На цьому наголосив заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета, відзначивши вагому роль дорадництва для успішного розвитку «малого підприємництва на селі».

За результатами обговорення учасники зустрічі спільно з асоціаціями та ГО подадуть до Мінагрополітики пропозиції щодо реформування дорадництва.

Цьогоріч за програмою фінансової підтримки фермерських господарств у бюджеті передбачено 5 млн грн на часткову компенсацію витрат сільськогосподарським дорадчим службам, пов’язаних із наданням різних дорадчих послуг.

Landlord раніше повідомляв про те, що у 2019 році українським фермерам нараховано 81,4 млн грн компенсацій.

Поділися

Аналітика        28 липня 2019 13:25

Авокадо і горіхова паста замість м’яса: сучасний підхід у харчуванні дітей – ФАО

Сьогодні у світі близько 380 млн дітей мають надлишкову масу тіла. ФАО класифікує цю проблему як не менш важливу, ніж голод, – питання здорового харчування і якості продуктів постають усе гостріше. Які саме продукти мають входити до раціону дитини і як діти можуть змінити власні звички в їжі?

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

За даними, наведеними в доповіді ФАО, у світі 40 млн дітей віком до 5 років та 338 млн дітей шкільного віку мають надлишкову масу тіла. Подолати проблему ожиріння та надлишкової маси тіла можна тільки шляхом впровадження здорового харчування.

Читайте: Pepsi, Danone і Nestle планують продавати воду в перероблюваних пластикових пляшках із тирси

ФАО визначає основні продовольчі групи, які входять у здорову дієту:

  1. Фрукти й овочі дають нам вітаміни, мінеральні речовини, клітковину і натуральний цукор. Потрібно щодня їсти якомога більше сезонних фруктів і овочів.
  2. Зернові продукти – це все, що зроблено з пшениці, рису, вівса, кукурудзи, ячменю та інших злаків. Їх називають основними продуктами харчування, оскільки їх вживають щодня. Вони містять вуглеводи, які є основним джерелом енергії.
  3. Коренеплоди та плантани – картопля, ямс, солодка картопля, маніок і таро. Вони теж є джерелом вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин. Плантани (схожі на банани, але не такі солодкі) – ще один важливий основний продукт харчування в багатьох країнах.
  4. Зернобобові й горіхи – найважливіше джерело білка. У них багато клітковини, мало жирів і є інші основні мінеральні речовини та вітаміни.
  5. Молочні продукти – з молока коров’ячого, козячого, овечого, буйволиного, верблюдів, яків, коней і навіть лосів. У них багато кальцію, білка і жиру.
  6. Молоко, риба і яйця містять залізо та білки, які дозволяють організму набиратися сил, а ранам на тілі – швидше гоїтися.
  7. Жири та олії допомагають організму залишатися здоровим, але тільки якщо це правильні жири. Слід вживати олію, горіхову пасту й авокадо замість жирів у м’ясі, вершковому маслі, вершках або пальмовій олії та уникати смаженої їжі й продуктів, у яких багато жирів.

Здоровий спосіб життя – це не тільки те, що ти їси: потрібно також пити багато води і частіше займатися фізичними вправами.

Ось кілька корисних порад для дітей, як почати змінювати власні звички в їжі:

  • Йди правилом: третина тарілки – овочі. Нехай твоя тарілка під час їжі буде на одну третину заповнена овочами, або ж спробуй раз на тиждень їсти тільки вегетаріанське. Не забувай їсти свіжі фрукти та овочі, особливо вирощені по сусідству й органічним способом.
  • Допомагай на кухні – дивись і вчись у батьків правильно готувати їжу, запропонуй допомогти на кухні, якщо бачиш, що вони втомилися. В інтернеті можна знайти масу простих і швидких рецептів для приготування поживних страв.
  • Ходи на місцеві ринки і попроси батьків купувати місцеві та сезонні фрукти й овочі, а замість консервованих продуктів обирати свіжі.
  • Вияви активність у школі. Якщо у вас у школі є їдальня або торгові автомати, з’ясуй, які продукти в них пропонують і чи достатньо там фруктів і овочів. А якщо немає, поговори з учителями про зміну вибору продуктів.
  • Будь прискіпливим покупцем – уважно прочитай перелік інгредієнтів на етикетці й перевір, чи не містить їжа занадто багато солі, цукру або жиру. Звертати увагу треба на харчову цінність продуктів, а не на їх зовнішній вигляд або класну упаковку. І стеж за такими словами, як «нульовий», «низький вміст», «легкий». Ними часто користуються, щоб переконати, що продукт нібито корисніший за інші, але це не завжди так! Не давай упаковці обдурити себе!

Landlord раніше повідомляв про 6 способів навчити дітей цінувати їжу й поважати фермерів, які її виробляють.

Поділися

Політика        24 липня 2019 11:34

Відкриття Всесвітнього центру сталого міського харчування – ФАО

В Іспанії за підтримки ФАО створено Всесвітній центр сталого міського харчування (CEMAS), який надаватиме підтримку, консультування та координуватиме дії міст у всьому світі щодо управління та обміну знаннями про стійкі місцеві продовольчі системи.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Людство шукає шлях до сталого виробництва продуктів харчування. CEMAS – це ініціатива міста Валенсії, реалізована за технічної підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Новий центр проводитиме заходи щодо поширення інформації та підвищення обізнаності громадськості з питань, пов’язаних із продовольством, харчуванням, боротьбою з голодом, зміною клімату та продовольчими системами.

Читайте: Одне з найбільш забруднених пластиком місць у світі: фото Філіппін, що шокує

Генеральний директор ФАО Граціану де Сілва підкреслив, що влада у містах може і повинна просувати місцеві ринки, щоб найкорисніші свіжі продукти стали найбільш доступними для споживачів.

Landlord раніше повідомляв про те, що понад 670 млн людей у світі страждають на ожиріння, тому  ФАО піднімає питання якості продуктів харчування

Поділися

Аналітика        21 липня 2019 14:18

Світу потрібні масштабні інвестиції в агро: ФАО малює похмуру картину сьогодення

Світ не наближається до досягнення більшості цілей сталого розвитку, пов’язаних із продовольством і сільським господарством. Про це йдеться в новій доповіді ФАО, в якій змальована похмура дійсність: попри чотирирічні міжнародні зусилля, глобальний голод лише посилюється.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Світ не зможе досягти більшості цілей у галузі сталого розвитку, пов’язаних із голодом, продовольчою безпекою та харчуванням. Про це йдеться в доповіді ФАО, опублікованій 18 липня 2019 р.

«Доповідь малює похмуру картину. Через 4 роки після затвердження Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року регрес стає нормою, коли йдеться про викорінення голоду та перетворення сільського господарства і раціонального використання природних ресурсів – будь то на суші чи в океанах», – відзначив головний статистик ФАО П’єтро Дженнарі.

У першій подібній доповіді ФАО наочно проаналізувала основні глобальні тенденції й дані щодо 234 країн і регіонів.

Читайте: Як розвивати мале фермерство та сільські території: стратегічна сесія на Агропорт Південь Херсон 2019

Головні висновки

  • Глобальний голод на підйомі: понад 820 млн людей у світі все ще голодують сьогодні.
  • Доходи дрібних виробників продовольства становлять приблизно половину доходів великих виробників.
  • Висока волатильність цін на продовольство в багатьох країнах, що розвиваються.
  • Більше половини (у середньому 60%) місцевих порід худоби в 70 країнах перебувають під загрозою зникнення.

Доповідь також попереджає про «відсутність прогресу в збереженні генетичних ресурсів тварин»: достатня кількість генетичного матеріалу, який дозволив би відновити породу в разі вимирання, у світі зберігається тільки для менш ніж 1% місцевих порід тварин.

  • Прогрес у збереженні генетичного матеріалу рослин.

Зусилля щодо забезпечення різноманітності сільськогосподарських культур, як і раніше, недостатні.

  • Надмірний вилов і нерівномірне застосування міжнародних інструментів для забезпечення сталого рибальства викликають стурбованість.

Сьогодні третина морських рибних запасів світу виснажена порівняно з 10% у 1974 р.

  • Водні ресурси під загрозою.

Дефіцит водних ресурсів зачіпає країни на всіх континентах. Однак більшість країн з високим рівнем нестачі води з 2000 року, зосереджені в Північній Африці, Західній Азії, Центральній та Південній Азії.

  • Велика частина лісових втрат у тропіках.

У період з 2000 до 2015 р. світ втратив площу лісів розміром з Мадагаскар, головним чином у результаті переведення лісів під сільськогосподарські угіддя. Велика частина цих втрат зареєстрована в тропіках Латинської Америки, Африки на південь від Сахари і Південно-Східної Азії.

У доповіді пропонується низка рекомендацій, спрямованих на зміну цих негативних тенденцій.

  • Збільшення інвестицій (сьогодні державні витрати в сільське господарство знижуються порівняно з його внеском у ВВП).
  • Сприяння зростанню продуктивності та зміцненню стійкості й адаптаційних можливостей дрібних виробників продовольства.
  • Поліпшення інформації про ціни, а також про пропозицію продовольства й попит на основні продукти харчування, що дозволить ринкам функціонувати ефективніше.
  • Підвищення ефективності використання води і зрошення в сільському господарстві та зниження втрат у муніципальних розподільчих мережах, процесах промислового й енергетичного охолодження.
  • Перетворення в управлінні рибним господарством. Відновлення виснажених запасів може збільшити щорічне виробництво рибної продукції на 16,5 млн т, а річний дохід від рибальства – на $32 млрд.

Landlord раніше повідомляв про те, що, за даними ООН, сьогодні кожна 9-та людина у світі голодує.

Поділися

Аналітика        16 липня 2019 17:16

Кожна 9-та людина у світі голодує: нова доповідь ООН

Світовий голод не знижується протягом останніх трьох років, а ожиріння продовжує набирати обертів. За даними ООН, кожна 9-та людина у світі голодує, кожна 7-ма дитина народжується з низькою масою тіла і кожен 8-й дорослий страждає на ожиріння.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

15 липня 2019 р. ООН опублікувала новий випуск щорічної доповіді «Стан справ у сфері продовольчої безпеки і харчування в світі». Згідно з нею у 2018 р. 820 млн людей не мали доступу до достатньої кількості продовольства порівняно з 811 млн у попередньому році, тобто голод зростає протягом 3 років поспіль.

Одночасно з цим у всіх регіонах продовжує збільшуватися кількість людей з надлишковою масою тіла та ожирінням, особливо серед дітей шкільного віку та дорослих.

Читайте: Майбутнє за генною інженерією: Білл Гейтс обирає роботу в агро

За даними ООН, ймовірність зіткнутися з відсутністю продовольчої безпеки вища серед жінок, ніж серед чоловіків, на всіх континентах, причому найбільший розрив спостерігається в Латинській Америці. Голод посилюється в багатьох країнах, де спостерігається уповільнення економічного зростання, особливо в країнах із середнім рівнем доходу і в тих країнах, які значною мірою залежать від міжнародної торгівлі сировинними товарами.

Найбільш тривожною ситуація є в Африці, оскільки в регіоні відзначається найвищий рівень голоду у світі, і він продовжує повільно, але неухильно зростати. Найбільша кількість тих, хто голодує (понад 500 млн), проживають в Азії, в основному в країнах Південної Азії.

У Південній Азії і країнах Африки на південь від Сахари кожна третя дитина відстає в зрості.

В Азії та Африці також проживає майже 3/4 усіх дітей у світі з надлишковою масою тіла, що значною мірою обумовлено нездоровим харчуванням.

Згідно з оцінками доповіді, більше 2 млрд людей, в основному в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, не мають постійного доступу до безпечної та поживної їжі в достатній кількості. Однак нерегулярний доступ до продовольства також є проблемою для країн з високим рівнем доходу, включаючи 8 % населення Північної Америки і Європи.

Основні факти та цифри

  • Кількість людей, що голодують, у світі у 2018 році становила 821,6 млн (або кожен дев’ятий): в Азії – 513,9 млн, в Африці – 256,1 млн, в Латинській Америці і Карибському басейні – 42,5 млн.
  • Кількість людей, що відчувають помірний або гострий дефіцит продовольства, – 2 млрд (26,4%).
  • Діти з низькою масою тіла при народженні –20,5 млн (кожен сьомий).
  • Діти у віці до 5 років, які страждають на затримку у зростанні (низький зріст для віку), – 148,9 млн (21,9%).
  • Діти у віці до 5 років, які страждають від виснаження (низька маса тіла), – 49,5 млн (7,3%).
  • Діти у віці до 5 років з надлишковою масою тіла – 40 млн (5,9%).
  • Діти шкільного віку та підлітки з надлишковою масою тіла – 338 млн.
  • Дорослі, які страждають на ожиріння, – 672 млн (13% або кожен восьмий).

«Наші дії в боротьбі з цими тривожними тенденціями повинні бути більш рішучими, не тільки з точки зору масштабів, а й з точки зору міжсекторального співробітництва», – закликали у своїй спільній передмові до доповіді керівники ФАО, Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (МФСР), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та ВООЗ.

Усе це вимагає глибоких перетворень продовольчих систем для забезпечення стабільно виробленого, насиченого живильними мікроелементами продовольства для зростаючого населення світу – наголошує ООН.

Landlord раніше повідомляв про те, як саме аналітики вимірюють показники голоду у світі. 

Поділися
Показати ще