 
						Аналіз даних Держстату за квітень 2019 року (у порівнянні з березнем), а також даних Асоціації постачальників торговельних мереж розмістив на своїй сторінці у Facebook Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.
За офіційними даними, подорожчало 77% асортименту соціального кошика, тоді як подешевшало всього 16% (п’ять продуктів). За даними Асоціації, які дещо різняться від офіційних, харчова інфляція з’їла навіть більше – подорожчало 87% соціальних продуктів.
Судячи з даних, золотою для українці виявилася капуста, та й решта борщового набору – до лідерів подорожчання у квітні (за даними Держстату) потрапило все, крім картоплі (хоча й вона подорожчала на 4,9%). За даними Асоціації, подорожчав весь борщовий набір.
ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали у квітні
| 
 | Дані Держстату | Дані Асоціації | 
| 1. | Капуста – на 43,3% | Цибуля – на 63,8% | 
| 2. | Цибуля – на 29,7% | Капуста – на 52,8% | 
| 3. | Буряк – на 16,7% | Морква – на 30,1% | 
| 4. | Морква – на 14,9% | Картопля – на 23,4% | 
| 5. | Пшоно – на 14,8%. | Буряк – на 19,1%. | 
Продукти, які найбільше подешевшали у квітні
| Дані Держстату | Дані Асоціації | |
| 1. | Яйця кур. – на 11% | Яйця кур. – на 5,2% | 
| 2. | Рис – на 1,3% | Яблука – 0,8% | 
| 3. | Сало – на 1,2% | Рис – 0,5% | 
| 4. | Цукор – на 0,7% | Яловичина – 0,3% | 
| 5. | Гречка – на 0,6%. | 
Пшоно – лідер подорожчання за 5 років
Варто зазначити, що, на відміну від Держстату, Асоціація постачальників торговельних мереж фіксує у квітні незначне збільшення ціни на цукор – на 0,3% та на гречку – на 0,1%.
Водночас офіційна статистика свідчить, що ціна на яблука не падала, а залишалась на рівні березневої. Так само, як і ціна на олію.
За даними Асоціації, у квітні подорожчала вся бакалія, лідером у цьому сегменті є пшоно – додало в ціні одразу на 4,6%.
«Саме пшоно є рекордсменом із подорожчання серед усіх соціальних продуктів за останні п’ять років. І воно залишається лідером і надалі», – зазначає Олексій Дорошенко.
Читайте: Як за 5 років змінилися ціни на продукти харчування – Олексій Дорошенко
За даними Асоціації, у квітні інфляція, у річному вимірі, зросла до 8,8%. Однак прогноз експертів обнадійливий.
Експерт прогнозує уповільнення інфляції
«У травні ми побачимо сповільнення споживчої інфляції, яка ще більше знизиться у червні. Однак за підсумками 2019 року, як і прогнозувала Асоціація постачальників торговельних мереж наприкінці минулого року, вона становить від 8 до 9%. Що практично співпадає з уточненими прогнозами Уряду», – пише Дорошенко.
Він звертає увагу на значне коливання цін в Україні на овочі, яке дорівнює сотням відсотків. На його думку, «це означає, що в країні зруйновані цивілізовані відносини між державою, виробником, торгівцем та споживачем. І їх необхідно будувати, як це відбудовано в Європі».
Як раніше повідомляв Landlord, незабаром слід очікувати падіння цін на ранні овочі. Однак надалі у процес втрутиться шалене сезонне коливання цін, яке сягає 210%.
 
					

 
						


