Про кейс незвичайного фермера розповідає «Україна молода».
Історія власника креветкового заводу Петра Гижка розпочалася зі старого приміщення хутряної фабрики, яке він перетворив на органічну ферму. Наразі ж підприємство «Акваресурс Плюс» зі Жмеринки, що на Вінниччині вирощує тихоокеанську королівську креветку для найвибагливіших місцевих ресторацій. У акваріумах, загальною ємністю 6 тон живе понад 180 тисяч мальків та дорослих особин. Секрет успіху ферми полягає у тому, що для охолодження використовується спеціальна технологія, що дозволяє зберігати креветки без заморозки. Коштує делікатес 400 грн/кг.
«Ця креветка набагато краща, ніж ті, яких в Україну завозять. І наше головне завдання – виростити креветку та належним чином її охолодити, щоб продати незамороженою», – пояснює директор ферми Петро Гижко.
Читайте: На Миколаївщині юрист-фермер вирощує чорноморських устриць
Підприємство має на меті наростити обсяги виробництва до 80 тон на рік та вийти на європейський ринок.
Ще однією особливістю креветкової ферми є те, що її власники намагаються зробити виробництво максимально екологічним. Підприємство використовує твердопаливні котли, які працюють на на пелетах iз соняшникового лушпиння та деревини, а також поступово переходить на використання сонячної енергії. Наразі вже працює дахова СЕС потужністю 600 кВт, а також будують наземну станцію, потужністю 200 кВт. За розрахунками, вона має покрити до 25 % енергопотреб підприємства.
Як повідомляв Landlord раніше, на Вінницькому ОЖК вироблятимуть електроенергію з лушпиння соняшнику.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!