Щоб черешня добре пережила зимові морози та дала гарний урожай наступного року, її слід ретельно підготувати восени. Потрібно обов’язково виконати кілька процедур.
Про це повідомляє Gazeta.ua.
Перед заморозками черешню потрібно добре полити, щоб забезпечити коріння достатньою кількістю вологи. Це допомагає дереву краще пережити зиму, адже коріння отримає вологу ще до того, як ґрунт замерзне.
Восени потрібно також провести санітарну обрізку дерева, видалити сухі, хворі та пошкоджені гілки. Це зменшить ймовірність захворювань і поліпшить проникнення світла. Видаляти потрібно й листя, яке може стати джерелом інфекцій. Окрім того, до настання морозів варто обробити дерева 3% розчином мідного купоросу або 1% бордоською сумішшю. Це захистить черешню від грибкових захворювань під час відлиг і навесні.
Стовбури черешень та розвилки нижніх гілок потрібно побілити наприкінці жовтня. Для цього краще використовувати готову побілку, яка містить фунгіцидні та інсектицидні препарати. Можна також застосувати саморобну садову побілку, додавши в розчин вапно і мідний купорос. Це захистить дерева від сонячних опіків, грибків та комах-шкідників, що зимують на деревах.
Молоді дерева варто захистити від сильних морозів. Для цього можна використовувати мішковину, агроволокно або спеціальні укривні матеріали.
На зиму стовбур черешні можна обмотати спеціальною сіткою або використати інші методи для захисту від мишей і зайців, які можуть пошкодити кору взимку. Пристовбурне коло черешні можна також укрити шаром утеплювального матеріалу. А потім замульчувати. Для цього покладіть сухе листя або скошену траву товстим, понад 10-20 см, шаром навколо дерева, але не впритул до стовбура. Зверху можна покласти ялинове гілля голками догори. Це створить бар’єр для гризунів і додатково допоможе зберегти тепло.
Нагадаємо, “Уманська фруктова компанія” з Черкаської області (Україна), яка на 20 гектарах вирощує черешню преміумсегмента і розвиває її переробку, через насиченість ринку ягодами ледь покриває собівартість вирощування цієї культури.
Завдяки новим технологіям генетичного редагування найближчим часом представлять сорти черешні без кісточок та стійкі до розтріскування та хвороб сорту цієї культури.
Україна перебуває серед лідерів зі створення нових сортів соковитої ягоди. Близько 500 нових сортів черешні створили за останні 30 років. Більш як 100 видів ягоди розробили українські селекціонери. За цим показником наша країна посідає перше місце у світі та значно випереджає США, Росію, Румунію, Канаду, Францію, Італію та Угорщину.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!