Міністерство сільського господарства Франції заявило про плани розширення площі сівби високопротеїнових сільгоспкультур з метою зниження імпортозалежності від поставок сої з країн Південної Америки. Про це повідомило агентство Reuters.
Так, до 2022 року площі під високопротеїновими культурами планується розширити приблизно на 40%.З цією метою Франція інвестує близько 100 млн євро, котрі частково спрямують на стимулювання інтересу фермерів до вирощування високопротеїнових культур, а також на наукові дослідження в цій сфері.
Водночас, німецькі урядовці занепокоїлися станом справ у селекції картоплі, передусім її стійкості до різноманітних хвороб та шкідників. Відповідно, 1 мільйон євро буде спрямовано на створення і розповсюдження стійких до вірусів і нематод сортів картоплі, повідомляє agrarheute.com.
Читайте: Як виглядає ефективна технологія вирощування сільгоспкультур – досвід «ПКЗ-Агро»
З цією метою започатковується селекційний проект «Adlatus», в якому нові сорти картоплі будуть розроблені за допомогою методів генногоредагування CRISPR/Cas. Основну увагу при цьому буде звернено на кореневі нематоди, Y-вірус картоплі, вірус скручування листя картоплі та ін.
Учасниками проекту є виробники картоплі і науково-дослідні інститути Німеччини. Науковці за допомогою технології «генних ножиць» CRISPR/Cas перевірять різні потенційні гени стійкості. При цьому, як повідомляється, генетично модифіковані рослини створюватися не будуть.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв, що частка геномодіфікованої сої в Україні складає близько 65%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!