На Вінниччині в Іллінцях Богдан Кудина півтора року вирощує в теплиці біля хати не овочі, які більшість односельчан, натомість велетенські креветки, передає Вінниця.info.
Історія справи фермера почалась з перегляду відео в TikTok. Побачив, як вирощують промислову креветку і вирішив спробувати. Так в нього на городі з’явилась найбільша в Україні теплиця для вирощування промислової креветки, яка функціонує і взимку.
У TikTok є сторінка під назвою “Українська креветка”, я їх побачив і вирішив цим зайнятись. В них є спеціальні інкубатори. Вони інкубують ікру, я в них купую мальок і потім вирощую на городі у басейні, який знаходиться в теплиці. Годуємо ми креветки рибою, опаришами та домашніми потертими огірками, вони їх найбільше люблять, – розповів Кудина.
Одна креветка може вирости навіть до півкілограма. А для того, щоб вони гарно росли і добре себе почували, температура води має бути не менше 25°C.
За пів року виростає велика креветка, яка вже готова до здачі, в середньому одна – 30 грамів, – розповів фермер.
Українські креветки продають не тільки в наших супермаркетах, а й експортують у Чехію та Польщу. З “Української креветки” приїжджають і викуповують товар. Далі везуть по замовленнях та ресторанах, а дещо навіть їде і за кордон.
Наразі чоловік проводить екскурсії, а також є можливість приїхати та спробувати самому наловити креветок.
Дуже багато приїжджає людей на екскурсію, вони безплатні. Можна також особисто половити креветок. Їх ціна – 2,5-3 тисячі гривень за кілограм. У майбутньому плануємо навіть робити екскурсії з дегустацією, проте вони вже будуть платними, – розповів Богдан Кудина.
У Хаджибейському та Сухому лиманах на Одещині планують розвивати марикультурний бізнес, повідомляє Держагентство меліорації та рибного господарства України.
17 травня в Ізмаїлі за участі Мінагрополітики, Держрибагентства, представників Інституту морської біології НАН України говорили про можливості розвитку марикультурного бізнесу у лиманах.
Заступник Міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня наголосив, що одне з основних завдань держави – це створення передумов для розвитку марикультури.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Це дворічний експериментальний проєкт щодо проведення аукціонів для оренди акваторій внутрішніх морських вод для цілей марикультури, створення прозорого, чіткого та зрозумілого механізму оренди, – акцентував заступник Міністра агрополітики.
На Одещині потенціал для розвитку морської аквакультури мають Хаджибейський та Сухий лимани.
До позитивних сторін Хаджибейського лиману відноситься, зокрема, його значна середня глибина – 5 метрів та висока продуктивність. Перспективними об’єктами вирощування у Хаджибейському лимані є прісноводна креветка японська та мохнорукий краб китайський. До речі, останній є елементом елітарної шанхайської кухні.
Водночас перевагами Сухого лиману є його вільний водообмін із морем, достатня солоність – 10-15 проміле та наявність у водоймі морської фауни. У цьому лимані пропонується для вирощування два види креветок – прісноводна гігантська та прісноводна японська.
Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства України розпочинає експериментальний проєкт з розвитку морської аквакультури. Відомо, що експеримент триватиме два роки.
Також у міністерстві уточнили, що Україна має значний потенціал для розвитку національної марикультури. У результаті розвитку галузі на внутрішній ринок постачатимуться цінні харчові і доступні для громадян морепродукти, також це підвищить зайнятість населення, забезпечить розвиток малого і середнього бізнесу та економічний розвиток. Крім того, широкомасштабне впровадження такої діяльності дозволить підвищити загальну продуктивність екосистем та розширити біологічне розмаїття.
Вже на третій день повномасштабного вторгнення росіян 19-річний воїн Микола Тарасенко зазнав важких поранень і численних травм. Після них — ампутація обох ніг. Після тривалої реабілітації ветеран вирішив зайнятися розведенням креветок, пише hromadske.
У 2022 році, у зв’язку з війною, розпочатою РФ, та введенням воєнного стану промисловий вилов припинили або частково припинили близько 80 % користувачів водних біоресурсів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!