Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) опублікувала нову книгу, в якій зібрані 25-річні наукові дослідження хвороб пшениці. Повідомляє прес-служба ФАО. Книга надає аграріям найважливіші дані про захист рослин та їх селекції.
За даними організації, стеблева іржа пшениці стрімко поширюється в Європі, Африці і Азії, являючи собою загрозу для джерел продовольства і засобів до існування більше одного мільярда людей. Спори іржі пшениці, що переносяться вітром, можуть швидко поширюватися на великі відстані, викликаючи аж до 100% втрат врожаю, що не обробляється, або вразливих сортів пшениці.
Зі слів фахівця ФАО з захисту рослин Хафіза Мумінджанова, хвороба є серйозною проблемою в багатьох країнах, найбільшої шкоди вона завдає власникам дрібних фермерських господарств.
«Виведення стійких сортів пшениці і просування їх на фермерські поля – ключ до вирішення питань щодо зниження розмірів збитку і до успіху в боротьбі з агресивними видами іржі та іншими захворюваннями», – сказав він.
У книзі йдеться про природу хвороби пшениці та застосуванню комплексного підходу для забезпечення стійкого підвищення врожайності. Наприклад, що заражені пшеничною іржею культури відрізняються жовтим листям, чорними стеблами і зморщеними зернами.
«Здійснення моніторингу та нагляду за хворобами, скринінг комерційних і фермерських сортів пшениці в гарячих точках і використання штучної інокуляції – важливі кроки для запобігання втрат». Поширення агресивних видів іржі пшениці являє собою серйозну загрозу для продовольчої безпеки в регіоні, додав Мумінджанов.
Книгу автора можна прочитати у вільному доступі тут.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!