Новини / Думки     13 січня 2019 11:12

Молоко з вівса, сир із сої: харчування рослинними продуктами стає трендом

Щороку в січні у Британії проводиться веганська кампанія, під час якої близько 50 000 людей відмовляються на місяць від тваринних продуктів. Веганська дієта стає все більш популярною: за рік кількість пошукових запитів щодо неї подвоїлася. Проте фермери критично ставляться до мотивів веганства.

Про це повідомляє BBC News.

Одним із продуктів тваринництва, якому споживачі шукають альтернативу, є молоко. Сьогодні у Британії зростають виробництво і продаж соєвого, вівсяного, мигдалевого та кокосового молока.

Учені з Оксфордського університету дослідили, що виробництво тваринного молока спричиняє майже втричі більше викидів парникових газів, ніж виробництво молока з рослинних продуктів.

ЧитайтеЧим небезпечна хронічна втома та як її лікувати — поради лікаря

Також встановлено, що для щоденного виробництва склянки тваринного молока впродовж року необхідно 650 м² землі (територія двох тенісних кортів). Це в 10 разів більше, ніж потрібно для склянки кокосового молока.

Ще цікавий факт: щоб виробити склянку кокосового молока, потрібно витратити 74 л води – більше, ніж на один звичайний душ. Але однак це менша кількість, ніж потрібна для виробництва традиційного молока.

Проте люди недооцінюють негативний вплив тваринництва на біосферу.

«Викиди парникових газів у процесі виробництва молока приблизно в 30 разів більші, ніж звикли вважати люди. …Більшість споживачів не до кінця розуміють, наскільки можна скоротити викиди парникових газів, якщо відмовитися від тваринного молока і перейти на рослинне, наприклад, соєве», – зазначає видання.

У 2016 р. у  Британії налічувалося близько 540 000 веганів, проте спілки фермерів критично ставляться мотивів, які спонукають людей відмовлятися від продуктів тваринництва. Так, фахівці Британської асоціації вівчарів стверджують, що вівчарство – це гармонійна форма ефективного землекористування, яка не шкодить землі, а навпаки сприяє відновленню ландшафтів.

Як ми повідомляли раніше, у Німеччині запроваджено вівчарську премію за випас овець і кіз. Це пов’язано з тим, що випас саме цих тварин допомагає підтримувати в доброму стані цінні степові луки.

Landlord раніше повідомляв про те, що експерти радять змінити раціон заради клімату і відмовитися від споживання червоного м’яса.

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!



Вас зацікавить