Новини / Думки     13 січня 2019 11:12

Молоко з вівса, сир із сої: харчування рослинними продуктами стає трендом

Щороку в січні у Британії проводиться веганська кампанія, під час якої близько 50 000 людей відмовляються на місяць від тваринних продуктів. Веганська дієта стає все більш популярною: за рік кількість пошукових запитів щодо неї подвоїлася. Проте фермери критично ставляться до мотивів веганства.

Про це повідомляє BBC News.

Одним із продуктів тваринництва, якому споживачі шукають альтернативу, є молоко. Сьогодні у Британії зростають виробництво і продаж соєвого, вівсяного, мигдалевого та кокосового молока.

Учені з Оксфордського університету дослідили, що виробництво тваринного молока спричиняє майже втричі більше викидів парникових газів, ніж виробництво молока з рослинних продуктів.

ЧитайтеЧим небезпечна хронічна втома та як її лікувати — поради лікаря

Також встановлено, що для щоденного виробництва склянки тваринного молока впродовж року необхідно 650 м² землі (територія двох тенісних кортів). Це в 10 разів більше, ніж потрібно для склянки кокосового молока.

Ще цікавий факт: щоб виробити склянку кокосового молока, потрібно витратити 74 л води – більше, ніж на один звичайний душ. Але однак це менша кількість, ніж потрібна для виробництва традиційного молока.

Проте люди недооцінюють негативний вплив тваринництва на біосферу.

«Викиди парникових газів у процесі виробництва молока приблизно в 30 разів більші, ніж звикли вважати люди. …Більшість споживачів не до кінця розуміють, наскільки можна скоротити викиди парникових газів, якщо відмовитися від тваринного молока і перейти на рослинне, наприклад, соєве», – зазначає видання.

У 2016 р. у  Британії налічувалося близько 540 000 веганів, проте спілки фермерів критично ставляться мотивів, які спонукають людей відмовлятися від продуктів тваринництва. Так, фахівці Британської асоціації вівчарів стверджують, що вівчарство – це гармонійна форма ефективного землекористування, яка не шкодить землі, а навпаки сприяє відновленню ландшафтів.

Як ми повідомляли раніше, у Німеччині запроваджено вівчарську премію за випас овець і кіз. Це пов’язано з тим, що випас саме цих тварин допомагає підтримувати в доброму стані цінні степові луки.

Landlord раніше повідомляв про те, що експерти радять змінити раціон заради клімату і відмовитися від споживання червоного м’яса.

Аналітика        19 серпня 2019 17:05

Зміни клімату та світовий ВВП: Bloomberg опублікував новітні дані

Національне бюро економічних досліджень (США) оприлюднило результати аналізу, в якому економічно обґрунтовано, як боротьба зі змінами клімату допоможе зростанню світової економіки.

Про це повідомляє Bloomberg.

Уповільнення темпів зміни клімату відповідно до Паризької угоди має чіткі економічні вигоди, оскільки глобальне потепління все більше сприймається як ризик для світової фінансової стабільності та економіки.

Читайте: Виробництво енергії з твердих залишків оливок: інновації в албанській теплиці

Середня температура на Землі з доіндустріальних часів зросла приблизно на 1,4 °C. Дотримуючись Паризької угоди та обмежуючи середньорічне підвищення температури до 0,01 °C, світ отримає зменшення глобального доходу на 1,07% до 2100 року. Водночас якщо температура підніматиметься на 0,04 °C за рік, світовий ВВП зменшиться на 7,22%.

Такі дані оприлюднило Національне бюро економічних досліджень. Доповідь Network for Greening the Financial System містить висновок Munich Re (компанія, що є одним із лідерів глобального страхового ринку), який показує:

  • Середнє значення річних збитків від природних катастроф за останні 30 років – $140 млрд/рік.
  • У 7 з 10 останніх років ці збитки перевищували $140 млрд/рік.
  • Кількість екстремальних погодних явищ у світі з 1980 року зросла втричі.

Автори дослідження, зокрема Метью Кан з Університету Південної Каліфорнії та Юй-Чунг Ян з Національного університету Цинхуа (Пекін), використовували дані 174 країн за період 1960–2014 рр. Вони виявили, що світовий ВВП на душу населення зазнав постійних змін температури, і проілюстрували, що ці негативні ефекти є універсальними, тобто «впливають на всі країни, багаті чи бідні, і гарячі чи холодні».

Landlord раніше повідомляв про те, що згідно з новим звітом ООН, у найближчі 12 років вартість їжі зросте, а її кількість у світі скоротиться.

Поділися

Клімат        14 серпня 2019 17:04

У найближчі 12 років вартість їжі зросте, а її кількість у світі скоротиться – новий звіт ООН

ООН представила новий звіт щодо кліматичних змін, згідно з яким 500 млн людей сьогодні живуть у місцях, які перетворюються на пустелі, а кількість родючого ґрунту в усьому світі скорочується у 10–100 разів швидше, ніж відновлюється. Виробляти продовольство людству стає дедалі важче.

Про це повідомляє НВ Бізнес.

Звіт ООН про наслідки кліматичних змін для сільгоспвиробництва складали понад 100 експертів з 52 країн. Згідно з їхніми даними, зміни клімату (аномальна спека, посухи, лісові пожежі, повені, танення льодовиків) уже негативно вплинули на виробництво продовольства. А з глобальним підвищенням температури в найближчі роки може виникнути справжня катастрофа.

Читайте: Німеччина планує заборонити пластикові пакети

Науковці звертають увагу, що через величезну кількість шкідливих викидів в атмосферу, зокрема вуглекислого газу, якість продуктів також знижується. ООН прогнозує, що внаслідок кліматичних змін кількість доступної їжі у світі скоротиться, а її вартість – зросте.

Про те, що через 12 років на планеті значно збільшаться ризики посухи, повеней, екстремальної спеки та бідності, ООН попереджала ще у своєму попередньому звіті наприкінці 2018 року.

Тепер експерти ООН наголошують на тому, що зміни клімату призведуть до масових міграцій населення на всій Землі.

«Життя людей залежатиме від величезного впливу міграції. Люди не залишатимуться і не вмиратимуть там, де вони живуть», – прокоментував один із авторів звіту ООН.

Landlord раніше повідомляв про те, що через катастрофічну посуху в Південному Судані 61% населення загрожує криза продовольства.

Поділися

Технології        11 серпня 2019 10:04

У США створили антибактеріальні футболки з відходів молока

На кожну йде 5 склянок невикористаного молока. Футболки з молочної диво-тканини м’якіші від бавовняних, мають антибактеріальні властивості та вловлюють запахи, зберігаючи свіжість.

Про стартап з Лос-Анджелесу, що має назву Mi Terro, пише видання New Atlas.

Відходи молочної продукції, яка на молокозаводах йде на утилізацію, стали сировиною для виробництва тканини для футболок. Автори стартапу запевняють, що такі вироби мають  переваги перед звичайними бавовняними футболками.

Як же виготовляють тканину? Технологія така. Відпрацьоване скисле молоко ферментується, з нього видаляються жири на поверхні. Потім сировину зневоднюють, отримуючи порошок, і очищають. У результаті залишається тільки казеїн — продукт ферментації головного молочного білку.

Потім сухий казеїн розчиняють у слабкому розчині лугу. З цієї суміші за допомогою спеціального пристрою – фільєри отримують волокна (процес можна порівняти з виготовленням солодкої вати). Останній крок — обробка розчином кислоти для нейтралізації лугу. І тепер з готових молочних ниток можна робити тканину.

Читайте: Горілка з чорнобильської пшениці: у Британії презентували унікальний алкоголь

Футболки з такої тканини не мнуться, зберігають прохолоду та здатні блокувати УФ-випромінювання.

Футболки Limitless Milk доступні на платформі Kickstarter. Для бекерів вартість однієї футболки становитиме $ 35, тоді як в роздріб вона коштуватиме $ 59.

Як повідомляв раніше Landlord, Pepsi, Danone і Nestle планують продавати воду в перероблюваних пластикових пляшках із тирси.

Поділися

Клімат        09 серпня 2019 09:46

Від глобальних кліматичних змін врятує рослинна їжа

Щоб обмежити глобальне потепління до рівня нижче 2°C, треба поліпшити землекористування і перейти на харчові продукти рослинного походження. Такий висновок зробила міжурядова група експертів зі зміни клімату.

Про звіт щодо змін клімату розповідає Еuronews.

Доповідь була підготовлена ​​107 МГЕЗК експертами з 52 країн. Експертна група зробила висновок, що потрібно більш раціональне використання земель для забезпечення безперебійного постачання продовольством у зв’язку з ростом екстремальних погодних умов.

Наприклад, необхідно ретельно контролювати використання біопалива, такого як деревні або сільськогосподарські відходи, щоб уникнути деградації земель.

Земля втрачає продуктивність

Як наголошується в доповіді, зміна клімату збільшує дефіцит води, ерозію ґрунту, втрату рослинності, збиток від лісових пожеж, танення вічної мерзлоти, деградацію прибережних районів і зниження врожайності тропічних культур.

«Сільське господарство, лісове господарство та інші види землекористування становлять 23% викидів парникових газів людиною», – сказав Джим Скеа, співголова однієї з трьох робочих груп МГЕЗК з цієї теми.

У новому звіті МГЕЗК йдеться, що коли земля деградує, вона стає менш продуктивною. Це впливає на здатність ґрунту поглинати вуглець, що, в свою чергу, посилює зміни клімату.

Потепління на 1,5°C загрожує нестачею води в посушливих регіонах, збитками від пожеж, деградацією вічної мерзлоти і нестабіліностю продовольчої системи. При потеплінні на 2 градуси ризик ще вищі, роблять висновки вчені.

У звіті говориться, що люди користуються понад 70% земної поверхні, вільної від льоду. І розширення сільського та лісового господарства призводить до збільшення викидів та втрати природних екосистем і дикої природи.

Читайте: На Алясці +32°С! Швейцарські кліматологи знайшли спосіб, як затримати глобальне потепління

Менше м’яса – більше рослинної їжі

Високий рівень вуглекислого газу навіть знизить «поживну якість сільськогосподарських культур», говориться в доповіді. А відтак, до 2050 року ціни на зернові можуть вирости на 7,6%.

Щоб знизити викиди вуглекислого газу та не страждати в майбутньому від нестачі продовольства, вчені радять їсти більше рослинної їжі.

«Деякі види дієти мають менший вуглецевий слід», а скорочення споживання м’яса забезпечить в цілому більше продуктів харчування», сказав Скеа на прес-конференції.

За його словами, МГЕК не може вимагати від людей змінити свій раціон, але політики мають вирішити, як використовувані дані звіту, бо 25-30% вироблених продуктів наразі втрачається.

Як повідомляв раніше Landlord, зміни клімату спонукають до вирощування ГМ-культур.

Поділися

Технології        30 липня 2019 15:33

General Electric збудує в Запорізькій області ВЕС на 98 МВт

Американська General Electric і люксембурзька LongWing Energy залучили кредит OIPC у сумі $150 млн на будівництво першої черги Запорізької ВЕС потужністю 98 МВт. Нову вітрову електростанцію запустять у дію у 2020 році.

Про це повідомляє InVenture.

Новий комплекс ВЕС планують розташувати у Приазовському та Мелітопольському районах Запорізької області – на території Дивненської, Добровської, Дунаєвської, Гірсовської, Надеждинської і Мордвинівської міських рад.

На Запорізькій ВЕС передбачається встановити 27 турбін від GE Renewable Energy висотою 110 м. Вони вироблятимуть до 330 МВт·год і забезпечуватимуть близько 170 тис. домогосподарств.

Читайте: 3 тонни горіха з 1 га без зайвих зусиль: Андрій Ярмак розповів про вражаюче відкриття горіхівників США ВІДЕО

Кредит на реалізацію проекту надає американська урядова фінансова установа «Корпорація закордонних приватних інвестицій» (OIPC).

Запорізька ВЕС стане найбільшим «вітряним» проектом з міжнародними інвестиціями, оскільки надалі її планують розширити до 500 МВт, що дозволить забезпечувати електроенергією 780 тис. домогосподарств.

За розрахунками 2017 року, загальна вартість проекту становить $560 млн. Впровадження виробництва електроенергії з відновних джерел сприяє скороченню викидів СО2, що є значним кроком до запобігання змінам клімату.

Landlord раніше повідомляв про те, що на Херсонщині запустили перші дві черги вітрової станції потужністю 14,4 МВт.

Поділися
Показати ще