У селі Саф’яни на Одещині розташоване фермерське господарство “Дунайський аграрій”. Вже незабаром ФГ планує постачання 200 тонн кавунів та 100 тонн динь до Румунії та Німеччини.
У лютому підприємство взяло участь у найбільшій у світі виставці органічної продукції “BioFach 2023”, що проходила в німецькому місті Нюрнберг, повідомляє “Дія. Бізнес”.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
За результатами цьогорічної виставки найближчим часом “Дунайський аграрій” планує постачання 200 тонн кавунів та 100 тонн динь до Румунії та Німеччини, – мовиться у повідомленні.
Напрацювання попередніх років допомогло аграрному підприємству налагодити експорт кавунів, персиків, динь, зернових культур до Франції, Чехії, Латвії, Литви, Великої Британії, Нідерландів, Австрії, Швейцарії, Південної Кореї та Японії.
Зауважується, що підприємство продовжує стратегію та обраний курс власника компанії Романа Дяжука, який трагічно загинув у ДТП у червні 2023 року.
Наразі продукція ФГ широко представлена в національних торговельних мережах, як-от Goodwine, WineTime, Сільпо, Novus, Велика Кишеня, МегаМаркет та спеціалізованих магазинах здорового харчування, а от іноземні споживачі можуть знайти українську органіку на полицях литовської мережі супермаркетів Rimi Baltic.
Читайте також: На Херсонщині планують збільшити посіви кавунів у п’ять разів
Попри виклики через повномасштабну війну фермерське господарство продовжує дбати про мешканців громади та робить усе, щоб люди залишалися в Україні і їм було комфортно працювати та підтримувати економіку країни. Зараз на фермі працює 70 мешканців громади. Також з початку повномасштабної війни господарство віддало частину своїх овочесховищ школі під укриття від обстрілів і передає свою продукцію на фронт.
Нагадаємо, перший урожай кавунів голландського гібридного сорту зібрали на полях Калуської громади, що на Івано-Франківщині, фермери Ігор та Інна Федосієнки, які переїхали на Прикарпаття із Куп’янського району Харківської області.
На Рівненщині фермери засівають свої землі кавунами. Це нетипово для регіону, але з’явилася ніша на цей продукт, і тому цього року їх висадили чимало. Наприклад, всього за 20 км від Рівного нині садять аж 12 га кавунів. Крихкість і солодкість дуже залежать від погодних умов, херсонські баштанні дозрівають під південним сонцем. Повітря, сонце і вода — це те, що формує смак. На Рівненщині клімат, звісно, відрізняється. Водночас фермери запевняють, що рівненські кавуни, які будуть на ринку, виявляться не гіршими за херсонські.
Навесні повідомлялося, що фермери збираються засіяти баштан. Тому українці зможуть очікувати на херсонські кавуни.
Через російську військову агресію та тимчасову окупацію частини областей жителі України торік залишилися без звичних південних кавунів. Щоб компенсувати нестачу кавунів, вирощуванням культури зайнялися в інших регіонах. Так, на 30 га у селі Двірець Житомирської області фермер Леонід Райський зібрав 1,5 тис. тонн кавунів у 2022 році.
На українському ринку ціни на кавун продовжують знижуватися. Негативну цінову динаміку в даному сегменті виробники пояснюють різким збільшенням пропозиції кавунів на ринку. Через спекотну погоду темпи дозрівання цих баштанних у полях істотно прискорилися.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!