Для багатьох людей відмова від улюблених солодощів при переході на здоровий спосіб харчування є викликом. Проте, за даними Міністерства охорони здоровʼя України, можливо поєднувати задоволення від печива та цукерок зі здоровим харчуванням, дотримуючись певних правил.
Солодкі продукти можуть надавати швидкоплинне задоволення, проте їхнє надмірне споживання може негативно впливати на здоров’я, сприяючи розвитку ожиріння та діабету. Наприклад, переїдання солодкого порушує рівень інсуліну, виснажує можливості компенсації різких коливань рівня цукру в крові та впливає на метаболічні процеси.
За порадою експертів, існують прості правила, які допомагають насолоджуватися солодощами, мінімізуючи негативний вплив. Перш за все, важливо враховувати власні прагнення та дозволяти собі улюблені ласощі у помірних кількостях, комбінуючи їх зі здоровими продуктами.
Додатково, важливо встановлювати певні правила споживання, наприклад, обирати конкретний час та обмежену кількість. При цьому важливо уникати раптових збоїв у харчуванні, які можуть скасувати позитивні результати.
Підходом, який дозволяє поєднувати задоволення від солодкого зі здоровим харчуванням, є обмежене та регулярне споживання цих продуктів. Наприклад, дозволяти собі порцію солодощів один раз на тиждень та встановлювати конкретні обмеження.
Також можна замінити солодощі продуктами з низьким вмістом калорій, такими як фрукти, ягоди, сухофрукти чи горіхи. Це дозволяє отримувати задоволення від смаколиків, не враховуючи велику кількість калорій.
Зменшення розміру порцій, акцент на рослинній їжі, повільно жувати їжу та додавання фізичної активності можуть також сприяти контролю над споживанням солодощів та підтримувати здоровий спосіб життя.
Насамкінець, важливо розуміти, що здорове харчування повинно стати сталим стилем життям, а не короткостроковою дієтою. Ураховуючи рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, важливо не перевищувати щоденний ліміт доданого цукру, що становить 50 г для дорослих та 25 г для дітей старше трьох років.
Нагадаємо, деякі закуски можуть порушити рівень цукру в крові та активізувати нервову систему, а також погіршити ваше травлення. І Сара Гароне, експертка з дієтології, розповіла про такі продукти.
Не рідко день розпочинається з запашного напою: або чорної кави, або з ароматного чаю. І той, і той напій можуть принести організму користь, а яку саме, розповіла дієтологиня Крісті Дель Коро.
Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.
Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.
Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.
Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!