Українські сільгоспвиробники не мають доступу до щонайменше 30% земель (близько 140 тис. га), які перебували під органічним виробництвом до війни. Про це розповів перший заступник міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький на міжнародній виставці органічних продуктів в Німеччині, йдеться у повідомленні Мінагрополітики.
Розвиток органічного виробництва залишається серед пріоритетів Міністерства аграрної політики та продовольства України, попри на війну і всі проблеми нею зумовлені.
“Протягом останніх п’яти років площа земель під органічним виробництвом в Україні збільшилася майже у 1,5 раза (з 289 тис. га у 2017 році до 422 тис. га у 2021 році). Наша держава є найбільшим експортером до ЄС органічних зернової та олійної продукції, на експорт також відправляється соя, мед, овочі та фрукти разом із продуктами їхнього перероблення. Діяльність із дотриманням правил органічного виробництва наразі здійснюють 528 операторів”, – розповів Висоцький.
Україна багато років була надійним постачальником органічної продукції і зберегла свої позиції під час пандемії COVID-19, коли були порушені ланцюги постачання. А в минулі роки Україна стабільно належала до першої п’ятірки найбільших постачальників органічної продукції до ЄС.
“До 2030 року Україна планувала збільшити експорт органічної продукції до $ 1 млрд, і ми активно рухатимемося до цього плану, удосконалюючи національне законодавство у сфері органічного виробництва”, – наголосив Тарас Висоцький.
Нагадаємо, з 1 січня 2022 року в ЄС введено в дію новий регламент Європейського Парламенту і Ради (ЄС) №2018/848 про органічне виробництво й маркування органічних продуктів.
Раніше повідомлялось, що виробництво органічної продукції в Україні припинило бурхливий розвиток. Такий висновок можна зробити з оприлюднених даних проекту “Дослідження органічного ринку та підтримка політичного розвитку”.
На тлі російського вторгнення, деякі з підприємств змушені були призупинити свою діяльність, що призвело до зростання вартості певної категорії продуктів. Водночас у тих регіонах України, де виробництво відновлюється, й люди повертаються на робочі місця може буде відбуватися певне зниження цін на харчові продукти. Про це повідомив економічний експерт Андрій Блінов.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!