Пандемія Covid-19 і безпрецедентні карантинні заходи створили глобальну проблему збуту фермерської продукції. Через порушення звичної логістики фермери стикнулися з надмірними залишками продукції і не можуть доставити її до споживачів.
Постраждав увесь ланцюг – від виробництва до кінцевого споживача, оскільки блокування торкнулося транспорт, ринок праці, торгівлю.
Як прогнозує продовольча і сільськогосподарська організація ООН, наявні всі ризики виникнення продовольчої кризи.
Фермери у всьому світі дозволяють своєму врожаю гнити на полях, оскільки порушено попит і пропозицію на широкий асортимент свіжої продукції – ягоди, фрукти, квіти, молоко тощо.
Деякі вдаються до творчих способів позбутися запасів, з якими вони опинилися – наприклад, у США є випадки годування полуницею корів.
Читайте: Тонни гнилих овочів: як коронавірус змушує фермерів викидати продукцію
Крім того, врожаї постраждали через заборону на вільне пересування і багато працівників не можуть дістатися до ферм на роботу або не можуть транспортувати продукцію.
Хоча, як зазначає Гарі Вебер, старший директор компанії з управління ризиками WorldAware, реальної загрози не існує, дефіциту продовольства не існує і виходом є лише корекція логістичних ланцюгів.
Оскільки все більше людей починають готувати вдома, логістика повинна переключитися з ресторанів на постачання продовольства до роздрібної мережі. Але у закладів громадського харчування і магазинів різні вимоги щодо підготовки і пакування продукції і багато постачальників не в змозі швидко змінити виробництво.
Джерело: CNBC
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!