Новини / Аналітика     22 травня 2019 10:31

У Франції раз на два дні відбувається самогубство фермерів

Кількість самогубств серед фермерів у Франції зростає протягом кількох років, тоді як серед іншого населення вона має тенденцію до зниження. ЗМІ пояснюють це тим, що доходи французьких аграріїв є одними з найнижчих у країні.

Про це повідомляє AgroXXI.

Що два дні один фермер у Франції зводить рахунки з життям. Асоціація європейських фермерів і кооперативів (COPA-COGECA) закликає негайно вжити заходів для вирішення ситуації.

Читайте: У Франції палять вогнища, щоб захистити від морозу виноградники. Фото, що вражають

Доктор Олаф Зінке на порталі www.agrarheute.com розповідає про результати соціальних досліджень. Встановлено, що рівень самогубств серед французьких фермерів, щонайменше на 20 % вищий, ніж серед населення в цілому, а серед власників молочних ферм – на 30% вищий.

Дослідження SPF показало, що найбільшу кількість самогубств зафіксовано у період, коли ціни на молоко упали до мінімуму.

Найбільше випадків суїциду серед чоловіків віком 45–54 роки. Кількість дрібних фермерів, які вчиняють самогубства, значно вища, ніж власників великих господарств.

Що може бути причиною самогубств?

  • Доходи фермерів – одні з найнижчих у країні. Понад 30% французьких фермерів заробляють тільки 350 євро в місяць.
  • Коливання цін і екстремальна погода. Протягом кількох років доходи фермерів по всій Європі зазнавали тиску різних чинників – сильних коливань цін, зростання виробничих витрат і екстремальних погодних явищ.
  • Скорочення фінансової допомоги аграріям. Фермери кажуть, що з підвищенням претензій від громадськості щодо збереження довкілля вони не отримують ніяких компенсацій за це, хоча несуть вищі витрати.

Соціологи вважають, що страшній тенденції можна протидіяти, створюючи психологічні служби для оперативної допомоги фермерам, як це було зроблено у США.

Landlord раніше повідомляв про те, що в Індії шукають причини масового самогубства фермерів.

Відпочинок        18 серпня 2019 12:31

На Рівненщині знімають серіал про справжніх фермерів ВІДЕО

Прототипами серіалу «Фермери» стали справжні господарі з Рівненщини, які заснували сімейні молочні ферми, повернувшись із заробітків з-за кордону.

Про зйомки нового серіалу, що не лише розповідатиме про побут селян, а й популяризуватиме фермерський рух в Україні, пишуть Rvnews та «Рівне вечірнє».

Творці серіалу «Фермери» хочуть показати, передусім молоді, що жити в селі добре та перспективно, і тут є простір для ідей та самореалізації, а не сум та безвихідь, як показано у більшості сучасних фільмів.

Ідея серіалу належить фонду «Любіть Україну», який реалізує в області проєкт «Створення сімейних молочних ферм», допомагаючи сільським підприємцям фінансово і консультативно. Проєкт заснований спеціально для того, щоб люди з сіл не виїжджали за кордон, а будували власний бізнес в Україні, зміцнюючи при цьому свої родини. Написання сценарію для серіалу підтримав Український культурний фонд, а грант отримала телерадіокомпанія «Ритм».  Над сценарієм працює відомий український сценарист Олексій Комаровський.

Читайте: Сімейне господарство: як родинна етно-ферма на Одещині стала стрижнем для розвитку села 

Сімейні молочні ферми, які відвідував автор сценарію серіалу, стають популярними на Рівненщині. В області засновано 8 таких ферм, ще 6 в стадії будівництва. Олексій Комаровський каже, що його надихали реальні життєві історії людей, які працюють на сімейних молочних фермах, і ці історії справжніх фермерів збагатять серіал.

Як повідомляв Landlord, фермер з Одещини заробляє на цукровій кукурудзі $5 тис. з 1 га.

Поділися

Рослинництво        09 серпня 2019 11:17

Заборона не діє: чому запорізькі фермери палять стерню на полях

Попри заборону спалення стерні, фермери-палії не налаштовані від цього відмовлятися, бо її переробка обходиться надто дорого. Вирішити проблему можуть доплати з бюджету сільгоспвиробникам.

Про спалення стерні у Запорізькій області, яке знищує все живе, пише інформаційний портал «Вместе».

Мешканці Приморська, що на Запоріжжі, нещодавно протестували проти спалення стерні, бо вогонь разом з нею знищує їжаків, птахів, лісопосадки.

Не всі аграрії так вчиняють, за словами одного з них, так діють лише «паршиві вівці». Однак у соцмережах, де обговорювали підписання петиції проти паліїв, один із аграріїв написав у коментарі, що саме змушує так робити.

«А хочете правду, гірку? Палили і будуть палити, тому що ДП коштує 28 грн/л, як показав цей посушливий рік, операція дискування пожнивних залишків зжирає не 4-5 літра на га, як у розумній книжці, а до 11 л – земля як камінь, вологи немає. Таких операцій у циклі осінньої обробки 3 або 1 + традиційна оранка. Калькулятор дати? Хоч масовий суїцид влаштуйте на центральній площі, це не змінить результат», – пише фермер.

Читайте: На Одещині підпалили виноградники відомого французького винороба

Він запропонував вихід: компенсувати аграріям $ 30-50 за гектар землі з місцевого бюджету в обмін на меморандум про особисту відповідальність за землю.

Як повідомляв раніше Landlord, у червні пожежа у Запорізькій області знищила 15 га пшениці.

Поділися

Садівництво        08 серпня 2019 16:07

Незвичайний фрукт: на Миколаївщині виростили чорні абрикоси ФОТО

Морозостійкі чорні абрикоси – це гібрид абрикоса й аличі. Їх виростили саду ТОВ «Підгур’ївське», що в селі Мічуріне Миколаївській області.

Про незвичні фрукти повідомили на сторінці у Facebook Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Плоди чорного абрикоса чорні зовні, але всередині – помаранчева м’якіть. Вони солодкі та соковиті та добре смакують. Незвичайні абрикоси цвітуть пізніше, ніж їхні помаранчеві родичі, тому захищені від можливих заморозків.

Читайте: Гігантський огірок виріс на Запоріжжі

У господарстві ТОВ «Підгур’ївське» 55 га землі в мальовничому місці. Тут вирощують не лише абрикоси, а й понад 100 сортів фруктів та ягід: яблука, персики, сливи, черешню та вишню. Тож фермери запрошують на гостини та переконують: після невеликої екскурсії по розпліднику господарства вам обов’язково захочеться закласти сад. Саджанці вирощені на базі селекційного безвірусного садивного матеріалу з Німеччини та Бельгії.

Про господарство «Підгур’ївське» і те, що там вирощують, Landlord раніше писав більш детально.

Поділися

Фінанси        08 серпня 2019 15:01

У Білорусі викидають помідори: фермери не можуть продати весь урожай

Закупівельна ціна на стиглі томати в Білорусі впала до 30 білоруських копійок за кілограм (менше 4 грн за курсом). І навіть по таких цінах фермери не можуть продати рекордний урожай.

Про дешеві помідори та проблеми сільгоспвиробників пише білоруське видання Хартыя97.

Закупівельна ціна в деяких регіонах впала з 1,5-1,8 білоруських рублів (18,5-22 грн за курсом) до 80-90 коп (10- 11 грн), а то й 30 коп (4 грн). І навіть за такою ціною білоруські фермери не можуть продати стиглі помідори.

Господарі кажуть, що добре заробили на помідорах у липні. Тепер же деякі погрожують публічно викинути свою продукцію на звалище і викласти фото в інтернет. У такий спосіб сподіваються привернути увагу керівництва країни до давно назрілої проблеми переробки вітчизняної продукції.

А деякі вже викидають.

– Викидають. Свині не їдять. Парочка свиней не може з’їсти тонну помідорів, – каже фермер, що привозить товар на ринок і Мінськ.

На ринку в Мінську червоні помідори продаються по 1,50 руб (18,5-22 грн), жовті – від 2 до 3,50 руб (25-43 грн) за кілограм. Рожеві трохи дорожчі.

У магазині ціна на білоруські помідори в п’ять разів вище закупівельної, але стиглі помідори в хід не йдуть, бо псуються. Українські помідори коштують в Білорусі так само, як і білоруські- від 1,50 руб (18,5 грн).

Читайте: Ціна на помідори встановила історичний антирекорд

На ринку ж в Україні помідори зараз набагато дорожче, ніж у сусідній Білорусі: 28 – 30 гривень за кілограм. У Києві ціни доходять до 60 гривень за кілограм. Втім, у регіонах спостерігається падіння ціни: так, у Львові грунтові помідори можна побачити по 7-10 грн за кг, пише Znaj.ua.

Раніше Landlord у спецпроекті писав про ситуацію з фермерством у Білорусі.

Поділися

Кейси        08 серпня 2019 13:57

Товар продає себе сам: ноу-хау від фермерів

Фермери з Сєвєродонецька впровадили торгівлю по-європейськи, яка передбачає повну довіру до покупця. Взяв товар – поклади гроші в ящик.

Про такий спосіб продаж пише AgroDay. Запровадили його фермери з тепличного господарства і екобази «Лимон-Банан».

Вони щоранку залишають у палатці сезонний товар на цілий день. А ввечері забирають оплату прямо в ящику. Покупці самі вибирають, що їм до вподоби, і розраховуються, залишаючи гроші.

За словами управительки підприємства Ксенії Цапової, жодного разу їх не обікрали: довіра до покупців спрацьовує.

За її словами, зараз охоче купують виноград, покупці замовляють ще й паростки лимона.

Читайте: Виділити Зеленському землю під дачу щоб «підняти район»: рецепт подолання кризи від фермера з Верховини

Для Луганщини (та й для України) торгівля без продавця – це ноу-хау. Але у Європі це вже розповсюджене й популярне явище.

Як повідомляв раніше Landlord, на Херсонщині фермер експериментує з нішевими культурами: кизилом, хурмою, мигдалем.

Поділися
Показати ще