За січень-вересень в Україні виготовлено 1,64 млн тонн м’яса – приблизно стільки ж, як торік. Виробництво яловичини та свинини зменшилось на 0,1% та 1,6% відповідно, курятини – зросло на 1,4%, свідчать дані офіційної статистики.
За той же час 268 000 тонн м’яса експортовано. Це на 23% більше, ніж за 9 місяців 2016-го.
Експортується переважно м’ясо птиці. За оцінками Економічного дискусійного клубу, його частка становить 79%. Найвищим попитом вітчизняна курятина користується у Єгипті, Нідерландах та Іраку.
У 2017 році відбулося пожвавлення зовнішньої торгівлі вітчизняною яловичиною та свининою. Основними імпортерами цих видів м’яса є Білорусь, Грузія, Казахстан, Молдова. Загалом експортовано 42 000 тонн яловичини — 20% від її виробництва.
«М’ясний імпорт, як і в попередні періоди, переважно представлений свининою та птицею. Імпорт птиці за 9 місяців зріс на 38%, свинини — на 11%. Закупається м’ясна продукція, в основному, в Польщі та Німеччині. Частка імпорту у внутрішньому споживанні складає 10%», — зазначають в ЕДК.
При цьому загальне споживання м’яса в розрахунку на одного українця за вказаний період склало 35,6 кг. Це на 0,4 кг менше, ніж у минулому році.
До слова, м’ясо вітчизняного виробництва має попит на зовнішніх ринках. Більш того, арабські країни зацікавлені збільшити імпорт української яловичини.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!