Новини / Аналітика     16 жовтня 2019 09:35

16 жовтня – Всесвітній день продовольства: рецепт здорового життя від ФАО

Здоров’я людини визначає харчування, а здоров’я планети – продовольство і способи його вироблення. У  Всесвітній день продовольства ФАО нагадує про вибір раціону харчування і про конкретні дії фермерів та підприємців, які допоможуть зберегти світ у глобальному вимірі.

Про це повідомляє на своєму сайті Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Від вибору кожної людини та кожного виробника продовольства залежить вибір планети – як людству залишатися здоровим і при цьому зберегти довкілля. Кожен може зробити свій внесок в інтересах правильного харчування і досягнення мети світу без голоду.

Вибір раціону харчування

  • Ознайомтеся з керівними принципами правильного харчування у своїй країні!
  • Вводьте у свій раціон овочі, фрукти, бобові, горіхи і цільні злаки.
  • Скорочуйте споживання рафінованого крохмалю, цукру, жирів і солі.
  • Міняйте очищені – «білі» – продукти на більш поживні «бурі» альтернативи.
  • Розберіться з жирами: ненасичені краще за насичені й трансжири.

Вибір планети

  • Думайте про навколишнє середовище, скорочуйте слід від споживаного вами продовольства.
  • Урізноманітнюйте свій раціон – вводьте в нього традиційне, місцеве і сезонне.
  • Їжте рибу, добуту екостійким способом.
  • Зберігайте продукти свіжими і скорочуйте відходи.
  • Враховуйте вплив на довкілля споживаних нами продуктів; так, для виробництва деяких харчових продуктів потрібно більше природних ресурсів, наприклад, води. Постарайтеся також відмовитися від придбання продуктів із зайвою упаковкою.

Життєвий вибір

  • Їжте в компанії і більше готуйте вдома.
  • Навчіться читати етикетки.
  • Станьте розбірливим споживачем і не піддавайтеся впливу упаковки або реклами.
  • Будьте фізично активними не менше 30 хв щодня.
  • Вимагайте можливості вибору більш здорового харчування.
  • Спілкуйтеся з людьми. Діліться своїми знаннями і шанобливим ставленням до їжі.

Читайте: Нобелівську премію з економіки присудили за підхід до боротьби з глобальною бідністю

Багато з нас через велику зайнятість не готують їжу вдома, ми все частіше покладаємося на торговців вуличною їжею, супермаркети, підприємства швидкого харчування і заклади, що пропонують їжу на винос. Їжа в компанії важлива для вашого власного здоров’я і здоров’я ваших дітей. Дослідники пов’язують це зі зниженням показників ожиріння і розладів харчової поведінки в молодих людей.

Кожен може зробити свій внесок

Країни, політики і приватні підприємства також можуть вживати заходів в інтересах правильного харчування і досягнення мети світу без голоду.

Фермери і агропідприємства

Аграрії відіграють найважливішу роль у забезпеченні поживним і прийнятним за ціною продовольством. Їх знання і традиційні методи життєво важливі для світу, в якому виробництво продовольства стикається такими серйозними проблемами, як зміна клімату й обмеженість природних ресурсів.

Пропоновані тут заходи лише відправна точка для фермерських господарств і агропідприємств, які прагнуть забезпечити наявність продуктів для здорового раціону харчування і побудувати світ без голоду.

Приватні підприємства

Виробники продовольства, фінансові установи, ЗМІ, ті, хто організовує харчування для персоналу, – всі ви, незалежно від розмірів підприємства, можете зробити свій внесок, і почати можна зі таких дій.

Забезпечити наявність поживних харчових продуктів

  • Продовольчим компаніям і виробникам необхідно створювати і пропонувати споживачам можливості вибору недорогих і поживних продуктів:

– обмеження вмісту насичених жирів, трансжирів, цукру і солі в пропонованих продуктах харчування;

– створення нових продуктів з більшою харчовою цінністю.

Правильно використовувати маркування

  • Продовольчим компаніям і виробникам слід пропонувати споживачам достатню і зрозумілу продуктову і харчову інформацію: відмовлятися від заяв про поживні властивості (таких як «високий вміст» або «збагачений»), які можуть не відображати загальну харчову цінність продукту, а замість цього дезінформувати споживачів, наприклад, щодо високого рівня цукру в пластівцях для сніданку.

Рекламувати живильні харчові продукти

  • Продовольчим компаніям і виробникам необхідно поступово відмовлятися від рекламування та просування продуктів з високим вмістом жирів, цукру та/або солі, особливо серед дітей та підлітків, і уникати іншої маркетингової тактики, наприклад, рекламних заяв про поживні властивості або знижок в магазинах, які впливають на купівельні рішення.

Поширювати інноваційні технології

  • Приватним підприємствам також необхідно передавати знання щодо вдосконалення технологій зберігання, транспортування і реалізації продуктів – для зменшення сезонної відсутності продовольчої безпеки, втрат продовольства і поживних речовин, зниження рівня харчових відходів.

Активно виступати за безпечність продуктів харчування

  • Необхідно взяти до уваги ризики з боку інноваційних технологій і промислових систем для здоров’я людини і довкілля: наприклад,  стійкість до протимікробних препаратів, яка викликається залежністю від надмірного застосування продуктів хімії для підвищення продуктивності або запобігання захворюванням.

Сприяти поширенню здорового харчування серед працівників

  • Великим підприємствам слід усвідомити користь від консультування з питань харчування, курсів, бесід та публікацій про правильне харчування, відвідування своїми працівниками спортивних клубів або обладнання на своїй території фітнес-центрів і зон відпочинку.
  • Менші підприємства могли б переглянути пропоноване у своїх столових меню та рекомендувати працівникам займатися на перервах фізичними вправами або навіть вимагати, щоб у торгових автоматах були поживні харчові продукти.

Landlord раніше повідомляв про те, що у світі голодує 113 млн людей. ФАО назвала 8 країн з найбільшим дефіцитом продовольства.

Читайте також