Перевиробництво
Минулий маркетинговий 2017/2018 рік став рекордним за останні 10 років у світовому виробництві цукру. Сумарно всі країни виготовили 191,81 млн тонн. Тоді як у попередньому МР обсяги виробництва становили всього 173,98 млн тонн.
«Ринок цукру циклічний. Це значить, що роки профіциту змінюються роками дефіциту. Так, останні два роки були профіцитними у світі і цей профіцит сягав близько 10 млн тонн цукру. Через це світові ціни просіли (на понад 20% – прим. Landlord). Водночас, собівартість виробництва, навпаки, зростає», – пояснює Руслана Бутило, заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор».
Міжнародні аналітики прогнозують у 2018/2019 маркетинговому році виробництво цукру на рівні 188,25 млн тонн. Про зменшення плантацій цукрової тростини вже заявив уряд Бразилії та Індії.
Одна з найбільших бразильських компаній із виробництва цукрової тростини, цукру й етанолу «Sao Martinho SA» напередодні в грудні планувала збільшити плантації цукрової тростини на 10%. Однак, уже за місяць, у січні 2019-го, змінила свої плани та заявила про зменшення обсягів виготовлення цукру. На думку фінансового директора компанії Феліпе Вічіато, це стримає світові ціни від зниження.
Читайте: Укрцукор назвав 3 причини падіння виробництва цукру
Аналогічна ситуація в Індії. Там уряд планує зменшити виробництво цукру із запланованих 5 млн тонн до 2,5-3 млн тонн. Тенденцію пояснюють ще й посухою, яка в деяких регіонах країни суттєво зменшила врожай, відтак – фермерам не окупилися витрати на виробництво. Через це в ситуацію втрутився навіть уряд, який на офіційному рівні закріпив мінімальну ціну за кілограм цукру в розмірі $0,43. Чиновники сподіваються: це допоможе виробникам покрити заборгованість.
Одночасно з прогнозами щодо зменшення виробництва, передові країни-цукровиробники зменшують експорт своєї продукції. З одного боку, це має втримати ринок від перенасичення, а ціни від зростання, а з іншого – в багатьох країнах залежуються власні запаси цукру.
У Бразилії, за інформацією Міністерства торгівлі, експорт цукру за перший місяць цього року впав майже на 30% в порівнянні із січнем 2018-го та зменшився на 32% проти грудня 2018-го. Так, бразильські фермери в січні 2019-го експортували 1,10 млн тонн. Тоді як ще місяцем раніше ця цифра становила 1,5 млн тонн.
33 центи за кілограм – у 2025-му
Доливають масла у вогонь і світові тенденції. Одна з яких – уповільнення росту світового споживання цукру. До прикладу, з початку 1970-х в усьому світі на 2,0-2,1% щороку росло споживання цього солодкого продукту. Його потребувала як промисловість, так і саме населення, кількість якого збільшувалася.
«Однак, в останні кілька років ріст глобального споживання пішов на спад – і сьогодні становить усього 1,5-1,6% на рік», – заявляє Хосе Орів, виконавчий директор Міжнародної організації цукру.
Читайте: Україна за місяць вичерпала квоти на безмитні поставки цукру до ЄС
За прогнозами організації, в найближчі роки, не зважаючи на зменшення виробництва, ціна на цукор суттєво не підніметься.
Так, найнижча середня ціна за останні роки була якраз 2018-го – $0,27 за кілограм. 2019-го за попередніми прогнозами, вона підніметься всього на 1 цент – до $0,28 за кілограм. І до 2025-го продовжить повільний підйом до $0,33 за кілограм.
Український аспект
Для українських аграріїв перевиробництво цукру також обернулося збитками. Річ у тім, що торік Україна реалізувала за кордоном 585 тис. тонн цукру. Це – всього на 2% менше, ніж роком раніше, повідомляє Дар’я Гриценко, експерт аграрних ринків УКАБ. Однак, виробники отримали за продукцію на $63,6 млн менше, ніж у 2017-му. Адже тоді тонна коштувала $467,4, а 2018-го впала до $370,2.
Тому вже цього року деякі цукрові заводи вирішили взагалі не запускати потужності, а виробники цукрового буряку – скоротити на чверть площі посівів.
«За попередніми даними аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор», посівні площі під цукровими буряками в поточному сезоні будуть близько 220-230 тис. га (2018-го їхня площа була майже 300 тис. га – прим. Landlord), проте, з огляду на прогнози світового дефіциту в 2019/2020 МР ця цифра може змінитися», – додає Руслана Бутило, заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор».
Читайте: В Україні вперше виробили органічний цукор. Бурякові плантації тричі сапали вручну
Зменшують посіви цукрових буряків і європейські аграрії. Вони переорієнтовують бізнес у прибутковіші сектори, чекаючи зростання ціни на цукор.
За прогнозами міжнародних аналітичних організації, дефіцит наступного маркетингового року становитиме близько 1,3 – 1,5 млн тонн цукру (проти профіциту в 10 млн тонн у попередньому).
«Це дасть змогу українським виробникам наростити експортні поставки та повернутись на ринок Азії. Оскільки потреба внутрішнього ринку України становить близько 1,3 млн т цукру, а виробництво перевищує цю потребу», – наголошує Бутило.
2018-го українські цукрозаводи виробили 1,82 млн тонн цукру та переробили 13,6 млн тонн сировини.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!