Після підвищення середньої глобальної температури на 2°C врожайність усіх сільгоспкультур зменшиться на 20-25%. Про це розповіла керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, передає AgroPortal.ua.
«Глобальна зміна клімату є головним викликом для всього світу. Погода змінюється, і найбільш чутливим до цього явища є сільське господарство. За прогнозами Міжурядової групи експертів зі зміни клімату ООН, до кінця XXI століття температура на планеті може підвищитися на 3−6°С. Щоб уникнути її подальшого підвищення, до 2030 року потрібно скоротити на 40%, у порівнянні з показниками 2010 року, вуглецеві викиди, але поки країни світу не досягли згоди у шляхах розв’язання цього питання», — повідомляє експертка.
В Україні 2019/20 роки стали рекордними за показниками плюсової температури: саме в цей період фіксувалося її збільшення на 3°C. Ці роки стали прообразом майбутніх кліматичних змін в Україні.
«На більшій частині території країни останні 20 років перевищені температурні показники. Найбільше потерпають від таких змін східні області. Дія високих температур негативно впливає на врожайність сільгоспкультур. В Україні можна вирощувати вже всі культури, які вимагають підвищеного теплозабезпечення. Але водночас у звичних для нас сільгоспкультур через високі температури скорочується період вегетації та знижується врожайність», — додає Адаменко.
Крім того, через підвищення температури зменшується кількість опадів і змінюється рівень зволоженості, посилюється ризик збільшення посух, що є негативним трендом для сільського господарства.
Раніше Landlord повідомляв, що китайські добрива суттєво подорожчають через наказ про закриття заводів.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!