Запізнілий сезон: експорт цукру скоротився вдвічі

За вересень українські виробники поставили на зовнішні ринки 16 940 тонн цукру. Найбільше експортовано до Азербайджану – 38%, Судану – 16%, Таджикистану – 13%. Туреччина та Шрі-Ланка закупили 8% і 7% відповідно, свідчать дані НАЦУ «Укрцукор».
У порівнянні з торішніми поставки не досить активні. Заважає несприятлива ситуація на міжнародному ринку, вважають експерти. Крім того, сезон цукроваріння через погодні умови стартував на два тижні пізніше.
«Торік за вересень експортовано 39 900 тонн цукру. У поточному році цей показник вдвічі менший», – констатує Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу «Укрцукор».
За оцінками асоціації, у 2017/18 МР експорт цукру складе близько 500 000 тонн, в той час як виробництво залишиться на рівні минулого року – близько 2 млн т.
У 2016/17 МГ вітчизняні цукровари експортували рекордні 767 300 тонн цукру, найбільшим покупцем українського солодкого піску стала Шрі-Ланка.
Станом на початок жовтня в Україні працює 39 цукрових заводів, виготовлено 456 500 тонн цукру.