Успішно вирощувати часник із повітряних бульбочок можна навіть на 1 га. Вклавши 45 тис. грн у посівний матеріал, можна отримати дохід близько 255 тис. грн. Такий вид діяльності особливо актуальний для віддалених сіл, де немає роботи. Про це розповів директор насіннєвого підприємства ТОВ “Анука” Андрій Аксюта, передає AgroPortal.ua.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
На думку аграрія, в Україні часник не вирощується промислово — частково з причини окупації південних регіонів, зокрема Запорізької області, частково через негативний досвід. На українському ринку наразі залишилися лише дрібні виробники. На відміну від Європи, де застосовують комбайни, в Україні відсутній механізований збір, а для ручного збирання врожаю з 100-200 га потрібно протягом місяця задіяти 50-100 працівників.
Ринку часнику як не було, так і немає. Багато хто пробував займатися і розчарувався в культурі, оскільки вирощування починалося з дорогого посівного матеріалу: зубчиків часнику, однозубки чи зубків. Тож посівний матеріал складав близько половини собівартості виробництва, це дуже великі початкові витрати. До того ж, якщо погода несприятлива, багато бур’янів, то врожай низький — прибуток практично нульовий, — розповів Аксюта.
Натомість компанія “Анука” пропонує вирощувати часник із повітряних бульбочок. Це дворічний цикл, який за витратами на посівні матеріали в 5-10 разів прибутковіший, ніж стандартна технологія. Уся Європа “заточена” на однозубки, під цю технологію є комбайни вартістю 500-600 тис. євро. В Україні таких виробництв немає.

Орієнтовні розрахунки вирощування часнику за даними ТОВ «Анука», без урахування обробітку землі та ЗЗР
Диверсифікація ризиків
ТОВ “Анука” вирощує посівний матеріал — повітряні бульбочки — і реалізує як українським, так і європейським фермерам. Цю технологію масово впровадив Сергій Паращенко понад 20 років тому. Свій шлях він починав на Донеччині.
Однозубку підприємство продає у Європу за прямими контрактами, на неї завжди є ціна та її завжди не вистачає. В середньому однозубка коштує 250-300 грн/кг, тоді як головка часнику — 80-100 грн/кг. Для диверсифікації ризиків експерт пропонує вирощувати і однозубку, і часник головками.
Особливості технології
Кількість клієнтів у “Ануки” зростає щороку і географічно охоплює всю Україну. Підприємство готове надавати насіння під майбутній урожай. Проте часто, якщо фермери отримують насіння безплатно, у них зменшується мотивація та відповідальність. Тому клієнти сплачують 50% вартості насіння, а частіше — повну вартість.
Найголовніше у вирощуванні часнику — забезпечити захист від бур’яну. Необхідно запобігати розвитку бур’янів, а також слідкувати, щоб часник не хворів. Крім того, варто одразу орієнтуватися на технології з мінімальною кількістю робочої сили. Ручне прополювання повинні бути максимум один раз, краще ж залучати працівників лише на збір.
Спеціаліст радить починати часниковий бізнес з поля площею близько 1 га: це зручний обсяг для того, щоб спробувати, і для майбутнього масштабування. На цьому гектарі експерти пропонують спробувати 2-3 технології та різне насіння.
За 1-2 роки можна буде зробити підсумки, калькуляцію і зрозуміти, як це потрібно масштабувати, — зазначає Аксюта.
Насіння першої генерації
В Україні практично немає господарств із вирощування насіння часнику.
Захарченко популяризував сорт Любаша, але це Запорізька область, і вона зараз в окупації. Кожен сорт має право на існування. Як насіннєве господарство ми пропонуємо сорти Дюшес, Ірен і Юкрейн Намбер Ван. Це насіння першої генерації. Посівний матеріал вирощується без селітри, без препаратів стимулювання росту і частіше за все без поливу. Тобто суто в природному стані. Тому однозубка калібром 14 мм наступного року дає головку діаметром 55-57 мм. Тобто у нього дуже сильний потенціал зростання, і насіння можна вирощувати на богарі, — наголосив Аксюта.
У планах — вирощування органічного насіння. За словами директора, наразі на нього немає великого попиту, а для виходу за кордон потрібні масштабні партії.
Реалізація врожаю
Весь часник підприємство продає ще до Нового року. А для зберігання насіння є потужності.
Часник внутрішньо скуповується переважно в Україні. Добре, адже будуть менше китайського завозити, — коментує Аксюта.
Мінімальні партії за кордон — машина 10 т або 20 т. Щоб це було вигідно, потрібно, щоб партія була від 20 т. Якщо це повітряні бульбочки, то можна відвантажувати і 5 т.
Нагадаємо, у підсобних господарствах п’яти регіонів Узбекистану цього року вперше почали вирощувати перилу, як експеримент за рекомендаціями корейських фахівців. За словами виробників цієї культури, попит на неї з боку ресторанів азійської кухні виявився добрим.
Експерти назвали рентабельність вирощування конопель в Україні.
Амарант економічно вигідніше вирощувати, ніж більшість інших культур. За врожайності 1 т/га рентабельність досягає 75%.
Згідно з результатами жнив, на озимій пшениці кожен гектар дав збитки у 5 тис. грн. Тоді як за всіх складнощів соняшник та кукурудза можуть бути в межах рентабельності, натомість картопля однозначно буде збитковою.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!