Цукор із цукрового сорго у 2-2,2 раза дорожчий, оскільки він корисніший. Водночас собівартість виробництва на 50% менше, ніж із цукрового буряку, адже технологія виробництва білого цукру є застарілою і енергомісткою, розповів генеральний директор “Науково-виробничого товариства “Укрсорго” Ярослав Бардин, інформує AgroPortal.
Маємо невелику лінію з переробки сорго на колоту крупу, цільну крупу, шліфовану манну крупу і борошно. За якістю це серйозне виробництво, але обсяги невеликі. Крупи дорогі, проте мають попит. Плануємо також запустити лінію з переробки цукрового сорго на цукровий сироп і продавати цукор. З 1 га цукрового сорго можна отримати до 10-12 т цукру, тоді як з буряку — максимум 6 т, — зазначає Бардин.
Так, якщо у білому цукрі, виробленому з цукрового буряку, міститься лише сахароза (99,9%), то у сиропі з сорго, крім сахарози, є глюкоза і фруктоза, а також кальцій, магній, залізо та інші мікроелементи.
Нагадаємо, у грудні 2023 року Україна експортувала 69 тисяч тонн цукру, що є менше порівняно з 73 тисячами тонн у листопаді та 76 тисячами тонн у жовтні, останній з яких був найвищим місячним показником за останні роки.
Виробники цукру в Україні у 2023 році мали дві проблеми — війна та ціна на енергоносії.
Українські виробники можуть збільшити експорт цукру у понад два рази.
Очікується, що у 2023/24 маркетинговому році глобальний ринок цукру матиме профіцит у розмірі 1,6 мільйона тонн.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!