Щоб удосконалити свої харчові звички не треба фокусуватися на рахунку калорій чи вуглеводів. Замість цього, зверніть увагу на рівень обробки їжі перед тим, як вона потрапить на ваш стіл для обіду. Чимало з цих продуктів, таких як протеїнові батончики, гранола, нежирні йогурти та сніданки, які можуть здаватися здоровим вибором, пише The Washington Post.
Проте ультраоброблені продукти складаються переважно з промислових інгредієнтів, створених виробниками з метою досягнення певного смакового “блаженства”, яке призводить до переїдання та несприятливо впливає на наше здоров’я. Вони становлять основну частку калорій в раціоні багатьох людей і, за словами вчених, є фактором багатьох захворювань, пов’язаних з харчуванням, які скорочують наше життя.
Довгий список інгредієнтів
Більшість ультраоброблених продуктів мають довгі списки інгредієнтів, що можуть здатися складовими якогось хімічного експерименту.
Наприклад, якщо ви любите хліб, краще обирати марку, яка містить прості інгредієнти, такі як пшеничне борошно, ячмінне борошно, закваску, сіль, горіхи чи родзинки. Багато хліба, що пройшли ультраобробку, містять цукор, рослинну олію, штучні підсолоджувачі та численні консерванти, емульгатори та розширювачі терміну придатності, такі як сорбінова кислота, пропіонат кальцію, дати та моногліцериди.
Стабілізатори, загусники та емульгатори
Варто шукати компоненти, такі як соєвий лецитин, гуарова камедь, ксантанова камедь, карагенан, моно- та дигліцериди або карбоксиметилцелюлоза. У продуктах, що пройшли ультраобробку, часто знаходяться барвники для привабливого зовнішнього вигляду, консерванти для зберігання та додаткові компоненти для поліпшення текстури або запобігання розчленуванню інгредієнтів, коли вони перебувають на полицях магазинів тривалий час.
Доданий цукор і підсолоджувачі
Слід уникати продуктів із кукурудзяним сиропом, тростинним цукром, солодовим сиропом або патокою у складі. Якщо потрібно додаткова солодкість — краще додати свій цукор або мед.
Інгредієнти, які закінчуються на «-ose»
Перевірте етикетку на наявність сахарози, мальтози, декстрози, фруктози або глюкози. Це альтернативні назви доданого цукру.
Штучні або «фальшиві» підсолоджувачі
Уважно дивіться на аспартам, сукралозу, ацесульфам-к, сахарин або стевій. Ці підсолоджувачі та штучні ароматизатори часто використовуються ультраобробленими продуктами для “приховування” неприємного смаку від консервантів та інших домішок, які додаються.
Багато магазинних булочок містять різноманітні емульгатори, консерванти і підсолоджувачі, які можуть залишатися непоміченими, якщо не звернути увагу на склад.
Маркетингові обіцянки та здоровий стиль життя
Ультраоброблені продукти часто прикрашені яскравою упаковкою та відомостями про користь для здоров’я. Однак, дуже часто ці продукти, що позиціюються як корисні, фактично переповнені підсолоджувачами та іншими добавками. Серед них сніданкові каші, гранола, ароматизований йогурт, батончики, соуси для салатів і консервовані супи.
Низький вміст цукру
Чи містить продукт мало доданого цукру, як заявлено на упаковці? Це може бути ознакою того, що замість цукру використовуються штучні підсолоджувачі.
Швидкі та ароматизовані варіанти
Швидкі варіанти зазвичай проходять механічну обробку, що негативно впливає на їх якість. Якщо ви шукаєте вівсяну кашу, оберіть продукт, що складається лише з овесу.
Нехай вас не спокушають продукти з різноманітними смаками. Наприклад, якщо ви любите фруктовий йогурт, краще купуйте звичайний йогурт і додавайте свіжі фрукти самостійно. Багато йогуртів з фруктовим смаком містять багато додаткових добавок, таких як цукор, крохмаль і ароматизатори. Основний складник йогурту має бути простим: молоко та культури.
Нагадаємо, оливки сприяють здоров’ю серця, забезпечують необхідні поживні речовини для підтримки роботи мозку і допомагають контролювати вагу.
Вчені довели, що взаємодія між мозком і кишківником впливає на поведінку людини, руйнуючи при цьому загальноприйнятий стереотип про всі віруси як шкідливі для людини
Використання кориці як добавки може сприяти підтримці здоров’я травної системи та бути корисним для людей із діабетом.
Якщо ви прагнете до здорових перекусів або бажаєте додати до свого раціону якусь корисну та смачну їжу — зверніть увагу на фісташки. Завдяки своєму насиченому смаку та корисним властивостям вони вважаються одним із найкорисніших суперпродуктів.
Які продукти додати до раціону, щоб краще боротися з тривогою. Дослідження все частіше вказують на те, що те, що ми їмо, може впливати на наше емоційне становище. Новий науковий напрямок, відомий як харчова психіатрія, досліджує, як харчування може впливати на наше психічне здоров’я.
Макаронні страви мають безліч переваг: вони швидко готуються, легко зберігаються в коморі, і є простим варіантом, коли немає ідей на вечерю. Але через високий вміст вуглеводів, деякі вважають, що вони можуть негативно впливати на вагу та здоров’я, тому їх часто уникають у раціоні.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!