Новини / Овочівництво     04 лютого 2021 15:35

Високий вміст органіки в ґрунті знижує ступінь ураження картоплі

Патогенні бактерії парші, які уражують посіви картоплі, мнеш інтенсивно розвиваються у ґрунтах, насичених гумусом

Патогенні бактерії парші, які уражують посіви картоплі, мнеш інтенсивно розвиваються у ґрунтах, насичених гумусом. До такого висновку прийшла д-р Юджинія Бенкс, фахівчиня управління по картоплі канадської провінції Онтаріо в Канаді, яка протягом двох років досліджувала розвиток парші на картоплі. Про це повідомляє Potato News Today.

В ході роботи були виявлені загальні бактерії парші, присутні на картопляних полях Онтаріо. Доктор Бенкс відібрала проби ґрунту на 50 полях і направила їх у лабораторію A&L для ідентифікації різних видів патогенних бактерій за допомогою ПЛР.

Результати ПЛР-тестів засвідчили, що Streptomyces stelliscabiei (тобто бактерії парші) були найбільш частими виявленими бактеріями у пробах. Такі бактерії спричиняють глибокі зіркоподібні ураження і роблять бульби непридатним для продажу. За словами доктора Бенкс, ця проблема частіше зустрічається у червоних сортів картоплі в теплі роки.

ЧитайтеЯк ліквідувати осередки розвитку хвороб на озимих посівах

Також вченим в лабораторії вдалося встановити, що чим вищим є вміст органічної речовини в зразках ґрунту, тим нижчим – рівень патогенних бактерій парші. Тобто, у насиченому гумусом ґрунті, хвороботворні мікроорганізмі розвиваються значно менш інтенсивно.

Окрім цього, результати цього дослідження слугують черговим доказом того, що у сучасному рослинництві нагальною потребою є використання органічних добрив, а отже, супутній розвиток тваринництва.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що в Україні залишилися не виконаними 30% форвардних контрактів на зерно.

Читайте також