Новини / Аналітика     26 липня 2022 21:38

Виробництво цукру в Україні зросло на понад 30%

Відповідно до балансу попиту і пропозиції цукру, перехідні залишки на початок 2021/2022 маркетингового року оцінюються у 332 тис. тонн, що відповідає тримісячній потребі внутрішнього ринку

У поточному 2021/2022 маркетинговому році (01 вересня 2021 р. – 31 серпня 2022 р.) станом на сьогодні в Україні вироблено 1 450 тис. тонн цукру, що становить 130,5 % виробництва минулого м. р. Виробництво цукру здійснювали 33 цукрові заводи, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Відповідно до балансу попиту і пропозиції цукру, розрахованого Мінагрополітики, перехідні залишки на початок 2021/2022 маркетингового року оцінюються у 332 тис. тонн, що відповідає тримісячній потребі внутрішнього ринку (оптимальним запасом є двомісячна потреба внутрішнього ринку).

Пропозиція цукру в поточному маркетинговому році становить 1,8 млн тонн, що цілком достатньо для:

– забезпечення внутрішнього ринку, обсяг якого оцінюється у межах 1,210 млн тонн (з розрахунку споживання 28,9 кг/рік на одну особу);

– створення експортного потенціалу в обсязі 120 тис. тонн (із яких 70 тис. тонн цукру і 50 тис. тонн цукровмісних продуктів);

– формування суттєвих запасів на початок 2022/2023 маркетингового року в обсязі 470 тис. тонн, що відповідає майже п’ятимісячному обсягу внутрішнього споживання.

Щодо експорту, то за десять місяців поточного маркетингового року експортовано 73 тис. тонн цукру, включаючи цукровмісні продукти.

За оперативною інформацією, у 2022 році цукрові буряки посіяні на площі 180,4 тис. га.

При прогнозній урожайності 430–440 ц/га валовий збір цукрових буряків (за сприятливих погодних умов) прогнозується на рівні 7,830 млн тонн, із яких при виході цукру 13,5–14 % можна виробити близько 1,080 млн тонн цукру.

Довідка. Світове виробництво цукру перевищує 168 млн. т, з яких близько 69% отримують з цукрової тростини і 31% – з цукрових буряків. За даними фахівців USDA у 2011/2012 МР у світі було вироблено 168,5 млн.т. цукру. Найбільшим виробником цукру серед країн є Бразилія, питома вага якої у структурі займає 23,5%. Значну частку також мають Індія – 16,8% та країни Європейського Союзу – 9,1%. Китай посідає 4 місце, його питома вага у світовому виробництві цукру складає 7,1%, Таїланд має 5,8%, США – 4,4%, рф – 2,5%, України – 1,3%.

В 2020/21 МР через несприятливі погодні умови були низькі показники врожайності цукрового буряку. Це був виключний рік, коли Україна була вимушена імпортувати сирець цукрової тростини, бо власне виробництво склало 1 млн тонн.

Нагадаємо, раніше в USDA прогнозували, що в Україні у 2022/23 МР виробництво цукру становитиме 1,1 млн метричних тонн (ММТ), що на 23% менше проти попередньої оцінки.

На фоні війни, в українців спостерігається ажіотажний попит на базові харчові продукти, що своєю чергою може впливати на ріст цін.

Уряд скасував заборону на експорт проса і цукру. Про це йдеться в ухваленій постанові Кабінету Міністрів України № 549 від 3 травня 2022 року, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Водночас національна асоціація цукровиків України “Укрцукор”, від свого імені та від імені виробників цукру та аграріїв, які вирощують цукровий буряк, звернулась до Міжнародної організації по цукру (ISO) з проханням припинити співпрацю з рф.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також