Новини / Аналітика     12 березня 2021 11:30

Виробництво цукру в Україні впало до історичного мінімуму

У 2020 році українські цукрові заводи виробили 982 тис тонн продукту, що на 34% нижче рівня 2019 року. Падіння виробництва відбувається на тлі скорочення споживання і експорту

У минулому році в Україні було вироблено 982 тис тонн цукру, що на 34% нижче аналогічного показника минулого року та в 2 рази менше обсягів виробництва п’ятирічної давнини. Про це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Причинами такого скорочення послугували зменшення обсягів виробництва цукрового буряку в Україні та низькі ціни на цукор на українському та світовому ринках.

«Було зібрано 8,3 млн тонн цукрового буряку, що 19% менше валового збору попереднього року. Скорочення відбулося в основному за рахунок зменшення посівних площ. Два попередні роки рівень рентабельності вирощування цукрового буряку був негативний, відповідно, частина аграріїв внесли корективи в свої посівні площі, переключившись на більш рентабельні культури. Не дуже сприятливі погодні умови 2020 року, що призвели до пізнього старту збору врожаю, в комбінації з недостатнім використанням пестицидів та агрохімікатів через обмеженість фінансових ресурсів знизили врожайність та цукристість буряків», – зазначила Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Втім, починаючи з 2016 року до початку 2020 року світові ціни на цукор демонстрували поступове зниження і ціна на цукор на світовому ринку впала на 48%. Причиною цьому слугувала надлишкова пропозиція в комбінацією зі світовою тенденцією на здорове харчування зі зменшенням рівня споживання цукру. Подібна тенденція спостерігалася і в Україні – за останні 5 років рівень споживання цукру на 1 людину скоротився на 19% і в 2019 році склав 28,8 кг на рік.

При цьому, у 2020 році було експортовано 151 тис тонн цукру, що 36% менше за попередній рік. За перші 2 місяці 2021 року, український експорт цукру практично відсутній, так як зменшена пропозиція призвела до зростання цін та зацікавленості виробників реалізувати продукцію саме на внутрішньому ринку.

ЧитайтеВиробництво цукру у ЄС у поточному сезоні скоротиться до 15,4 млн т

Однак треба врахувати, що вже протягом року світові ціни на цукор зростають. Низька ціна в попередні роки скоротила обсяги виробництва не лише в Україні, а в ряді країн-виробників. Крім того, в останні місяці додатковим фактором росту ціни послугувало часткове перенаправлення Бразилією цукрової тростини на виробництво етанолу на фоні зростання цін на нафту.

Зростання ціни на світовому ринку дає підстави сподіватися на відновлення обсягів виробництва цукру як для задоволення внутрішніх потреб, так і для відновлення експортних відвантажень відповідно до потреб світового ринку. Наразі міністерство економіки розглядає варіант встановлення квоти на імпорт цукру-сирцю з цукрової тростини на рівні 260 тис тонн на 2021 рік та вже приймає заявки на розподіл даної квоти.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у 2020 році експорт цукру з України впав більше ніж на 86 тис т.

Читайте також