Компанія Ecovative відкрила доступ до свого патенту для всіх компаній і окремих осіб у Європі, які хочуть використовувати її інноваційний матеріал на основі міцелію, для упаковки або створення нових продуктів, інформує newfood.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Запатентований компанією відновлюваний матеріал під назвою MycoComposite виготовляється з міцелію (корені грибів), та деяких сільськогосподарських відходів, що інакше пішли б на звалище. Переважно міцелій змішують з подрібненими рослинними волокнами такими як кенаф, стебла конопель тощо.
Міцелій — це міцний, водостійкий матеріал, який також здатний повертатися у грунт у вигляді поживних речовин.
Цей матеріал використовується в низці галузей промисловості – від упаковки до ізоляції будівель. Крім того, міцелій дозволяє виготовляти продукти, які не є токсичними та не містять шкідливих хімікатів, на відміну від багатьох пластмас.
Тепер MycoComposite стане частиною Європейської відкритої патентної програми, яка спрямована на сприяння інноваціям у продуктах без пластику та поширенню таких розробок.
Мета Ecovative завжди полягала в тому, щоб забезпечити “кирками та лопатами” нове покоління підприємств, які реалізують потенціал технології міцелію, – зазначив Ебен Баєр, співзасновник і генеральний директор Ecovative.
Зростання попиту на екологічно чисті продукти та процеси створює величезні нові можливості не для того, щоб заново винаходити колесо, а для того, щоб змінити те, з чого воно складається.
Нагадаємо, американські дослідники з Університет штату Південна Дакота, використали відпрацьовану кавову гущу для створення біорозкладаної харчової упаковки.
З 1 липня 2023 року набули чинності положення нового указу, що забороняє продаж у Франції неперероблених фруктів і овочів у пластиковій упаковці. Цей новий указ було опубліковано в Journal Officiel 21 червня, через шість місяців після того, як перший законопроєкт було скасовано Conseil d’Etat (Державною радою).
Указ про заборону на пластикову упаковку, яка також виключає використання пластикових стяжок, завдав справжнього удару по сектору овочів та фруктів.
Нова технологія дозволить виробникам, роздрібним торговцям і споживачам у режимі реального часу визначити, чи вміст герметичної харчової упаковки безпечний, не відкриваючи її, що допоможе уникнути дорогих та тривалих лабораторних досліджень.
Інноваційна технологія пакування, яку винайшли в Ізраїлі, не лише допомагає зберігати овочі, але й зменшує кількість харчових відходів.
Український екостартап Releaf Paper, який розробив унікальну технологію виготовлення упаковки з опалого листя, до кінця 2024 року планує запустити завод у Франції потужністю переробки 10 тис. т сировини на рік.
Компанія Maglio Companies випустила на ринок багаторазові пакети для тривалого зберігання кавуна.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!