Новини     1 рік тому

Виробництво сої без ГМО може принести до $200 млн прибутку


У країнах ЄС попит на соєвий шрот без ГМО, який використовується в харчовій промисловості, становить 5 млн тонн на рік. Активними споживачами сої без ГМО є також країни Південно-Східної Азії.

«Виробництво сої без ГМО може принести Україні до $200 млн додаткового прибутку», – повідомив Дмитро Мотузко, комерційний директор AdamPolSoja на V Міжнародній конференції «Black Sea Oil Trade». Конференція щороку об’єднує гравців світового агроринку. Участь у конференції взяли делегації з Росії, ОАЕ, Білорусі, Литви, Індії, Казахстану, Азербайджану, Китаю, Катару та інших країн.

Вирощування сої без ГМО є джерелом суттєвої цінової премії, повідомляє Украгроконсалт. Якщо на умовах поставки FOB ціна соєвого шроту становить $360/т, то шрот без ГМО коштує $430-450/т. Ціни на сортову сою і сою органік коливаються в межах $500-800/т.

У той же час доповідач зазначив, що глобальні обсяги ринку сої без ГМО значно менші, аніж звичайні. Якщо для ГМО-сої і шроту цей показник становить близько 100 млн тонн, то для продукції без ГМО – 3-5 млн тонн. У випадку з органічної соєю – до 0,5 млн тонн. При цьому покупцями продукції без ГМО є лише країни ЄС, в деяких випадках – Японія і країни Південно-Східної Азії.

За останні двадцять років український експорт сої виріс майже вдвічі, а посів – більш ніж у 20 разів. Соя стала головною експортною олійною культурою, а експорт соєвої олії виріс у 15 разів.

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!



Читайте також