Через зношення основних виробничих фондів, збільшення вартості обладнання, сировини, напівфабрикатів, високих процентних ставок по кредитам зростає собівартість продукції, що транслюється в роздрібні ціни. Тобто, ключовим фактором динаміки споживчих цін наразі є збільшення собівартості продукції.
«Ситуація ускладнилась тим, що з 1 липня відповідно до рішення Кабміну, скасовано регулювання цін на продукти харчування. Оскільки в нашій країні в структурі споживчого кошика висока питома вага витрат на продукти харчування, то скасування регулювання цін на продовольство внесло певний внесок в інфляцію», – коментує ситуацію на своїй сторінці в Fecebook глава ради Національного банку України Богдан Данилишин.
Станом на середину 2016 року 42% ринків в Україні були монополізовані. 11% ринків працювали в умовах адміністративної чи природної монополії.
«Серйозний вплив на зростання споживчих цін мають фактори, які не підконтрольні НБУ. Зокрема, разом із скасуванням регулювання цін на продукти харчування – зростання адміністративно регульованих тарифів на послуги ЖКГ, збільшення вартості промислової й сільськогосподарської продукції. Ці фактори діють на сторонні витрати, тому НБУ обмежений у протидії зростанню цін», – зауважив Богдан Данилишин.
Тож було б за доцільне відновити державний контроль за ціноутворенням, на яке ринок має дуже односторонній специфічний вплив.
За підсумками 2016 року зростання цін виробників склало 35,7%.
Автор Катерина Поліщук
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!