У 2023 році українські господарства збільшили виробництво овочів до майже 8,3 млн тонн, що на 10% перевищує показник 2022 року (7,5 млн тонн). Також було зібрано 21,3 млн тонн картоплі, що на 2% більше, ніж у попередньому році.
За даними Державної служби статистики, виробництво білоголової капусти зросло на 3,3% і склало 1,58 млн тонн. Найзначніше збільшення виявлено у виробництві пекінської капусти, яка показала зростання на 125%, досягнувши 6,2 тис. тонн.
Моркви було зібрано 844,4 тис. тонн, що на 12,8% більше, а столових буряків — 777,7 тис. тонн (+2,2%).
Цибулю виробили на 9,8% більше, склавши 889 тис. тонн. Проте урожай часнику впав на 1,4%, становлячи 186,4 тис. тонн.
Урожай помідорів виріс на 33,9% і склав 1,68 млн тонн. Огірки зросли на 5,9%, досягнувши 874,3 тис. тонн, а баклажани — на 7,7%, склавши 32,7 тис. тонн. Гарбузів зібрано на 2,3% більше, 563,8 тис. тонн, в той час, як урожай кабачків залишився на рівні попереднього року, близько 550 тис. тонн.
Виробництво цукрової кукурудзи зросло на 53,6%, до 74,7 тис. тонн, а хріну — удвічі, до 310 тонн.
Читайте також: Як за місяць змінилися ціни на продукти на українському ринку — Держстат
Кавуни показали зростання на 5,5%, склавши 215,7 тис. тонн, у той час, як виробництво динь знизилося на 13,2%, до 58,9 тис. тонн.
Виробництво грибів зменшилося: печериць на 4%, до 11,6 тис. тонн, а глив — на 46,1%, до 70 тонн.
Нагадаємо, зростання споживчих цін в Україні в січні 2024 року сповільнилося до 4,7%. Це мінімальне значення з листопада 2020 року, коли інфляція становила 3,8%.
Нагадаємо, Національний банк прогнозує, що інфляція помірно пришвидшиться у 2024 році, але вже наступного року увійде до цільового діапазону, знизившись до 5,8%, а у 2026 році – до 5%. Зазначається, що споживча інфляція наприкінці 2023 року сповільнилася до 5,1% у річному вимірі. Це сталося завдяки значній пропозиції харчів, послабленню тиску на витрати бізнесу та збереженню курсової стійкості.
Читайте також: В єврозоні інфляція сповільнилася до мінімуму 2021 року, але є ризик рецесії
Утім, після зниження безпекових ризиків у 2025 році інфляція сповільниться до 5,8% та повернеться до цілі 5% у 2026 році. Цьому сприятимуть як зменшення зовнішнього інфляційного тиску, зокрема через здешевлення енергоносіїв, так і послідовна монетарна політика.
У Нацбанку додали, що важливим завданням регулятора залишатиметься захист привабливості гривневих інструментів – підтримки такого рівня процентних ставок за гривневими депозитами, який убезпечить гривневі заощадження від інфляційного знецінення.
Раніше повідомлялося, що в Україні до мінімуму з початку 2021 року сповільнилося зростання цін. За прогнозами, поступово покращувалися інфляційні очікування.
В Україні прогнозують зниження цін на овочі навесні шляхом надання грантів на закладку садів, ягідників, виноградників та будівництво теплиць тощо. Українські аграрії отримали близько 500 млн грн від держави.
Маргарита Юзяк