В Україні прогнозують зниження цін на овочі навесні шляхом надання грантів на закладку садів, ягідників, виноградників та будівництво теплиць тощо. Українські аграрії отримали близько 500 млн грн від держави.
Всього уряду надійшло 130 заявок на здобуття грантів із садівництва та 30 на теплиці, заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив в ефірі телемарафону.
Завдяки грантам буде закладено близько 2 тис. га нових садів. Ще буде створено близько 40 га нових теплиць. Крім того, нові виробництва забезпечать близько 1200 нових постійних та понад 17,6 тис. сезонних робочих місць, серед яких можуть бути внутрішньо переміщені особи у сільській місцевості.
Найбільш популярними серед аграріїв були гранти на закладку садів лохини, яблунь та горіхів, овочів – огірків та томатів.
“У нас передбачена (для реалізації грантової програми, – ред.) досить широка палітра – понад 10 культур, які можна висаджувати. Серед них є і садова суниця, і малина, і виноград, і обліпиха, і слива, і черешня, і фундук – все, що дозволяють вирощувати наші кліматичні умови”, – наголосив Висоцький.
За його словами, грантова програма охоплює овочеві культури, ягоди, квіти та салати.
Міністр розраховує, що від реалізації грантової програми, яка діє з 2022 року, перший ефект побачать навесні 2024 року, оскільки попит на неї з боку аграріїв був дуже високий.
“Це трохи нівелює різкі цінові перепади між сезонною та тепличною продукцією. У попередні роки ми багато імпортували їх. Відповідно, ціна залежала від обмінного курсу, логістичних ризиків. А тут свіжа продукція вже не так залежатиме від перетину кордону, буде ближче до споживача. Це має вплинути на зниження середньозваженої ціни тепличних овочів”, – додав заступник міністра.
Нагадаємо, у цьому сезоні овочеві плантації на тимчасово окупованих територіях швидко замістили виробники в інших регіонах, які раніше не вирощували ці культури. Але збільшення овочевих площ в окремих регіонах не завжди буде означати збільшення якості, зауважують експерти ринку
У мініцеху із переробки овочів на Полтавщині готують різні страви для військових: тут і квашена капуста, морква й буряк по-корейськи. Облаштували його у місцевому клубі села Дамаска.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!