Зараз низка європейських і американських міст приймають на місцевому рівні рішення про заборону використання пластикових пакетів у торгівлі, заміняючи їх паперовими і багаторазовими сумками з тканини. Але не всі країни можуть наслідувати приклад заможного європейського суспільства. Вирішенням може бути тільки пропозиція упаковки, яка не поступається за своїми якостями звичайному пластику, але є дружньою до навколишнього середовища. І це можливо.
Виробникам пакетів достатньо замінити пластикові гранули на гранули з біополімерів
ЩО ВЖЕ Є
Активною розробкою біоупаковки ми займаємося з травня 2018 року і за цей час розробили прототипи трьох продуктів — пакети різних форм і розмірів, соломинки і стаканчики. Усі вони термостійкі, витримують температуру до 200 °С, стаканчики можна використовувати як форми для випічки, вони стійкі до деформації.
Ми пробували їх заморожувати, розігрівати, охолоджувати, зберігати, транспортувати — усе це вони витримують. Відтак наші вироби можна використовувати для упаковки і зберігання харчових продуктів, у тому числі органічних. Наші пакети-майки витримують навантаження до 4 кг. Хоча, як будь-які біорозкладні вироби, присутні на ринку, вони природно поступаються за ціною пластику.
У порівнянні із закордонними, наш продукт дешевше за рахунок дешевої сировини і виробництва. Наприклад, собівартість нашого пакета — 3 гривні, але, якщо використовувати його в подальшому для переробки, ціна падатиме.
Виробникам полімерних виробів навіть не доведеться модернізувати виробництво. Ми вже маємо ідеї та напрацювання щодо адаптації нашої технології до устаткування для пластикових виробів. Виробникам достатньо буде змінити пластикові гранули на гранули з наших полімерів і отримати таку ж саму упаковку. Зараз ми якраз працюємо над удосконаленням технології пайки нашого матеріалу, щоб можна було це робити на обладнанні для пластикової упаковки.
Новий матеріал можна використовувати як добавку до раціону тварин на фермах
СИРОВИНА
Сировиною для наших замінників пластикових виробів є натуральні компоненти білки і полісахариди. У процесі технології ми змінюємо їх структуру фізичними способами. І вже під час висушування отримуємо готові вироби. Ми розробили два склади для наших виробів. Перший — для м’якої упаковки на кшталт одноразових пакетів, які популярні у роздрібній торгівлі. Другий склад ми застосовуємо для виготовлення твердих виробів.
Уся сировина, яку ми використовуємо, є поновлюваною, на відміну від нафти, з якої виробляють пластикові вироби. Вона повністю рослинного походження, отже, кожен рік можна отримувати нові порції сировини або навіть спрямовано вирощувати рослини для цього (прикладом можуть бути плантації енергетичних культур). Крім того, нашу упаковку, як будь-яку іншу, можна переробляти і заново використовувати у процесі виробництва упаковки.
ПЕРЕРОБКА І ВТОРИННЕ ВИКОРИСТАННЯ
Ми пропонуємо кілька варіантів подальшого поводження з нашими виробами.
По-перше, безпосередньо переробку. Це дозволить отримати пакет із пакета, соломинку із соломинки і т. д.
По-друге, нашу упаковку можна використовувати як корм для тварин. Оскільки наш пакет складається з натуральних компонентів — білків і полісахаридів, він фактично є їжею. Відтак його можна використовувати як добавку до раціону тварин. Подібні біодобавки до кормів самі по собі коштують досить дорого, і тут криються великі можливості для зниження собівартості цього виробу.
По-третє, нашу продукцію можна використовувати для виробництва натуральних добрив. Зараз існують технології з отримання компосту в домашніх умовах — коли всі харчові відходи скидаються в контейнер, а спеціальний пристрій їх подрібнює. І буквально за добу вже можна отримати компост. Наша упаковка так само може використовуватися у цих технологіях.
І, нарешті, не варто забувати про виробництво біогазу з харчових відходів. Власники біогазових установок зараз використовують для додавання силос, цукровий жом тощо. Наша упаковка теж підходить для переробки на біогаз, адже за складом нічим не відрізняється від вказаних видів сировини.
Та якщо вона не буде утилізована жодним з цих способів і таки потрапить у навколишнє середовище, то під впливом вологи і мікроорганізмів, повітря, світла вона розкладеться за місяць. При проведенні дослідів у лабораторії в ідеальних умовах упаковка розкладалася за тиждень. Там, де темно, сухо і обмежений доступ до мікрофлорі, часу піде трошки більше. Абсолютно натуральний склад нашої продукції забезпечує її безпеку для навколишнього середовища, хоча з економічної точки зору такий спосіб утилізації невигідний і недоцільний.
МАЙБУТНЄ
У найближчі місяці ми плануємо закінчити дослідження, удосконалити продукт, запатентувати його, сертифікувати і випустити дослідну партію виробів. Після цього настане час просування їх на ринок — продукт цікавий, на нього вже є покупці та попередні замовлення. Але всіх хвилюють споживчі властивості упаковки: щоб вона була міцною, привабливою та недорогою. Якщо ці умови будуть виконані, проект стане успішним.
Текст: Дмитро Бідюк, завідуючий лабораторією інноваційних
технологій харчових продуктів сумського національного
аграрного університету, кандидат технічних наук
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!