В Україні виникла стратегічна потреба у вирощуванні бавовни як сировини для заміщення імпорту та забезпечення внутрішнього ринку. Цю думку висловив Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України, повідомляє пресслужба міністерства.
Він пропонує розвивати бавовняний кластер в Одеській області і зазначає, що для цього потрібен відповідний законопроєкт, який дозволить імпортувати насіння бавовнику для розвитку цієї галузі.
Зазначається, що парламент вже прийняв за основу законопроєкт №10427-1 “Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні”.
Цей законопроєкт передбачає спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, особливо в умовах воєнного стану, а також спрощення процедури державної реєстрації сорту бавовнику без проведення кваліфікаційної експертизи.
Нагадаємо, в Україні вивели два сорти бавовнику, один — для неполивних умов. Успішному впровадженню бавовництва в агропромислове виробництво південного регіону сприятиме використання нових скоростиглих сортів, створених в Інституті кліматично орієнтованого сільського господарства НААН: для неполивних умов — сорт бавовнику Підозерський 4, для умов зрошення — Дніпровський 5.
В Одеському державному аграрному університеті пройшов семінар з питань вирощування нішевих культур за участі представників ВРУ, Мінагрополітики, Мінстратегпрому, Держпродспоживслужби, Держрибагентства, Одеської ОВА, УІЕСР, ІКОСГ, СГІ-НЦНС, ОДАУ, міжнародних партнерів, керівників аграрних підприємств та асоціацій. Особливу увагу приділили технології вирощування бавовнику та можливість забезпечення насіннєвим матеріалом потенційних суб’єктів господарювання, інформує Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.
Організація водокористувачів (ОВК) “Вода життя” отримала першу партію обладнання для покращення насосних станцій Суворовської зрошувальної системи в рамках Програми USAID АГРО.
Нині в Україні слово “бавовна”, і квіти бавовни мають особливе значення. Науковці вважають, що ця рослинна культура має великий потенціал як окрема сільгоспкультура.
Бавовник — це культура з практично безвідходним виробництвом. Після джинування сирцю отримуємо волокно, вихід якого становить 37-38%. Більша частина врожаю складається з насіння (вихід — 60%), яке має великий вміст олії та білка.
Під час перероблення цієї продукції отримується продовольча екологічно чиста та технічна олія (29% від маси насіння), високоякісна макуха для тваринництва (вихід — 77-78% із вмістом 1,7-1,8 кормових одиниць), що забезпечує додатковий прибуток для товаровиробників (40-60% від вартості волокна).
У США залишилося 100 останніх бавовняних фабрик, після короткого перепочинку, спричиненого пандемією, багато з решти текстильних фабрик, які перетворюють бавовняні волокна на пряжу та тканину, закриваються, повідомляє Bloomberg.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!