Новини    04 червня 2018 13:57

В НААН пояснили, чому українці недоїдають м’яса, молока та риби


Рівень споживання молочних, м’ясних і рибних продуктів в Україні становить 45-60% від нормативів. Про це заявив віце-президент Національної академії аграрних наук Михайло Гладій повідомляє прес-служба НААН.

За його словами, структура і якість харчування українців погіршується через тривалу кризу у тваринництві. Відтак 75% усього обсягу молока виробляють господарства населення, які об’єктивно не в змозі забезпечувати високу технологічність виробництва. Якість продукції значно нижча за європейські стандарти. Схожа ситуація у вівчарстві, де населення утримує 74% поголів’я. Баранини на душу населення виробляється лише 30% від норми МОЗ.

«Через відсутність інфраструктури переробних підприємств ринок не отримує необхідних партій для реалізації. Збитковість галузі сягає 73%. Виробництво свинини збиткове через застарілі технології та розповсюдження інфекційних захворювань. Дефіцит м’яса становить близько 640 тисяч тонн».

На переконання науковця, сьогодні держава втрачає рибальство, кролівництво, бджільництво і звірівництво. Ці галузі збереглися переважно в особистих селянських господарствах. Дещо кращі справи у птахівництві, проте галузь залишається вразливою та імпортозалежною.

«Одним із чинників поглиблення кризи у тваринництві –  є стрімке зменшення площі кормових культур. Наразі вони займають 7% сільськогосподарських угідь. На початку 1990-х цифра сягала 40%. Отже, катастрофічне зменшення поголів’я великої рогатої худоби — майже в 7 разів за останні десятиліття — цілком закономірний результат», — наголосив віце-президент НААН.

Та додав, що змінити ситуацію покликана Стратегія розвитку тваринництва на період до 2030 року. Документ, розроблений за участі науковців академії, перебуває на розгляді Мінагрополітики.

Новини за темою:  Спекотний четвер у більшості регіонів: де в Україні 19 червня очікуються дощі та сильний вітер

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...