Урожай картоплі в Україні у 2025 році зріс у півтора рази
Український урожай картоплі в сезоні-2025 виявився на 50% більшим, ніж торік. За даними директора Інституту картоплярства Миколи Фурдиги, посівні площі під культурою збільшилися на чверть, а врожайність, завдяки сприятливій погоді, також зросла приблизно на 25%, пише Landlord.
«Якщо цього року середня відпускна ціна з господарств становить 8 грн/кг проти 20 грн/кг торік, це свідчить про значне зростання пропозиції. Площі та врожайність додали по 25%, тож маємо орієнтовно на 50% більше картоплі», – зазначив він під час конференції «Стан розвитку картопляної галузі та потенціал переробного підприємства на Волині».
За словами Фурдиги, навіть із урахуванням переробки на крохмаль і чіпси країні не потрібні настільки великі обсяги виробництва. Щодо імпорту понад 123 тис. тонн картоплі у 2024–2025 МР, експерт пояснює його наслідками торішньої рекордної посухи, яка суттєво скоротила врожай. Європейські країни активно постачали картоплю через вигідні для них ціни, а єгипетська продукція зберігала свою традиційну нішу в зимово-весняний період.
Україна й надалі імпортує насіннєву картоплю з ЄС, зокрема від провідних селекційних компаній. Водночас у країні триває зміщення виробництва від домогосподарств до фермерських господарств і навіть агрохолдингів. Це пов’язано з відтоком населення з сіл та мобілізацією. У деяких регіонах, як-от на Вінниччині та Житомирщині, площі, які раніше становили до 30 га в особистих господарствах, нині скоротилися до кількох гектарів.
Частка українських сортів картоплі у загальному виробництві, за оцінками Інституту, становить 10–12%. У сезоні-2025 їх вирощували, зокрема, «Біотех ЛТД» та «Бровари картопля» на Київщині і «Десна» на Чернігівщині — разом близько 300 га.
Нагадаємо, що через посуху 2024 року урожай картоплі в Україні зменшився на 18% і становив приблизно 17,36 млн тонн проти 21,36 млн тонн у 2023 році.



