Про досліджження вчених і ризик для виноградарства та виноробства пише НВ з посиланням на видання Іndependent.
Глобальне потепління може призвести до того, що виноградники зіткнуться з проблемами при виборі сортів винограду. І навіть якщо середня глобальна температура виросте всього на 2 градуси, площі, придатні для вирощування винограду, можуть скоротитися на 56%. Якщо справдиться гірший сценарій — потепління на 4 градуси, то непридатними для виноградарства стануть уже 85% земель, що використовуються зараз.
Зміна клімату впливає на смакові якості винограду, швидкість росту і дозрівання.
«У певному сенсі, вино, це перший маркер впливу зміни клімату на сільське господарство, як канарки на вугільній шахті, тому що виноград дуже чутливий до клімату», — сказав Бенджамін Кук з Колумбійського університету, співавтор дослідження.
Втім, учені зазначають, що виноград дозріватиме швидше при потеплінні, що дозволить зробити вино солодшим та більш міцним. Але при цьому треба міняти сорти винограду в регіоні. Це є проблемою для виноградарів, бо кожен сорт пристосований до конкретного регіону. До того ж, є строгі правила, які регулюють сорти винограду, які можуть використовуватися у марках вин з певних регіонів. А відтак, є й ризик, що деякі вина можуть просто зникнути.
Читайте: Сімейний бізнес: як родина біологів заснувала крафтову виноробню на Миколаївщині
У виноробстві вже намітилися зміни через температурні зміни. Наприклад, у відомому французькому Бордо розширили список дозволених сортів на 4 нові.
Дослідники прогнозують,що більш прохолодні виноробні регіони, такі як Німеччина, Нова Зеландія і тихоокеанський північний захід США, майже не постраждають при сценарії потепління на 2 C і вирощуватимуть більш теплолюбні сорти винограду.
Як повідомляв Landlord раніше, до 2026 року українські винороби використовуватимуть назви шампанське і коньяк.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!