В Україну за минулий рік імпортовано 29 000 тонн винограду, тоді як власне виробництво становило біля 38 000 тонн. Цього року попри несприятливу погоду вітчизняний урожай оцінюється як задовільний, повідомляє Інфоіндустрія.
«До валютної кризи 2014 року Україна імпортувала 40 000 тонн винограду щороку, після обвалу гривні імпорт скоротився втричі. У 2016 році розпочався процес відновлення. Протягом нинішнього року співвідношення українського винограду до імпортного становить 20:80», — каже Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.
Переважно виноградом українців забезпечує Туреччина та Молдова. Найбільше імпортної ягоди продається в супермаркетах, на плодоовочевих розкладках переважає вітчизняна продукція.
Ціни на гуртових ринках коливаються в дуже широкому діапазоні і приблизно відповідають торішнім — 10-30 грн/кг. Проте це вдвічі перевищує рівень докризового періоду через подорожчання імпорту, якого досить багато на ринку навіть у розпал сезону.
Вітчизняним торговим мережам працювати з іноземними постачальниками зручніше. Річ у тому, що основні виробники столового винограду в Україні — це дрібні господарства, які самотужки не в змозі системно формувати товарні партії. Проблем додають складнощі з логістикою.
«Імпортний виноград охолоджений та добре запакований, має довший термін реалізації, краще переносить транспортування. Крім того, імпортний виноград можна купити в необхідній кількості в будь-який період сезону», – пояснює Гетьман.
За часи незалежності виробництво винограду в Україні упало більш як удвічі. У 2016 році зібрали 377 000 тонн ягід проти 835 000 тонн в 1990-му. Виробництво виноградного вина за цей час впало в 5,6 раза.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!