У вересні подешевшала гречка та овочі

За вересень 2017 року подорожчало понад 65% так званих соціальних продуктів харчування, найбільше виросло в ціні м’ясо та яйця. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж.
Сало додало 8,7 грн на кілограмі, вершкове масло – 5 грн, яловичина – 3,2 грн, яйця і варена ковбаса – 2,5 грн, свинина, куряча тушка і м’який сир – 1,5 грн.
«На кінець вересня кілограм сала в середньому по Україні коштував 60 грн, вершкове масло – 149,2 грн, яловичина – 111,2 грн, яйця – 19,4 грн за десяток, свинина – 102,9 грн, куряча тушка – 55,4 грн, сир жирністю 9% – 96,1 грн», – зазначає Дорошенко.
За даними державної статистики, сало найбільше подорожчало на Одещині – майже на 24 грн/кг, вершкове масло – на Кіровоградщині – на 13,8 грн/кг, яловичина – на Одещині – на 11,4 грн.
А от що дешевшало, то це гречка та овочі. Зокрема, гречка упала в ціні на 1,5 грн, цибуля – на 0,9 грн, капуста, картопля і буряк – на 0,6 грн/кг. Нині гречка у середньому коштує 22,8 грн/кг, цибуля – 6 грн, капуста – 5,4 грн, картопля – 6,3 грн, а буряк – 5,4 грн.
«Зниження цін на овочі у вересні говорить про те, що виробники хочуть позбутись продукції якомога скоріше. Відповідно очікуємо швидке зростання взимку та навесні», – пояснив Дорошенко.
Значні цінові коливання між регіонами є свідченням невисокого рівня конкуренції по деяким продуктам в межах певної території. Ще один впливовий інструмент на цінову ситуацію – проведення ярмарків.
Раніше повідомлялося, що в середині вересня лідером з подорожчання серед продуктів харчування було сало. Найвищі ціни були зафіксовані в місті Києві – понад 105 грн/кг.