У січні ціна закупівлі свинини в Україні склала 58,9 грн/кг з ПДВ, що на 12,3% нижче, ніж у грудні, та на 9,8% менше порівняно з аналогічним періодом торік.
Про це йдеться у повідомленні асоціації “Свинарі України”. Зазначається, що нестандартна динаміка цін наприкінці минулого року вплинула на ситуацію з реалізацією живця не лише перед зимовими святами, але й у першій половині січня.
«Так, «недопродані» партії живця, часто вищою забійною масою, тиснули на ціну в цей період. Проте у другій декаді місяця істотних надлишків пропозиції на ринку вже не спостерігали, тоді як попит з боку заготівельників, навпаки, пожвавішав: почали надходити запити на додаткові чи збільшені партії як від постійних клієнтів, так і від нових чи давніх партнерів», — пояснюють аналітики.
Зменшення ціни свинини в роздрібній торгівлі протягом першого місяця року продовжилося: середня ціна кілограма охолодженої свинини становила 196,7 грн/кг, що на 5,9 грн/кг або 2,9% менше, ніж у грудні.
Середня ціна на курятину за підсумками січня залишилася на попередньому рівні, тоді як яловичина продовжила здорожчання, зростаючи на 6,9% порівняно з показником попереднього місяця, підсумовують в асоціації.
Водночас є проблема з імпортом продукції
У 2023 році ринок свинини відзначився надзвичайно низькою активністю у сфері імпорту, і ця тенденція продовжується й у січні, згідно з даними асоціації “Свинарі України”.
У січні обсяги імпорту свинини (згідно з УКТ ЗЕД 0203) встановили новий антирекорд з 2018 року, становлячи 141,8 тонни за перший місяць року. Це на 2,4 раза менше, ніж у грудні, і на 13,5 раза менше, ніж обсяг постачань свинини у січні 2023 року. За валютним еквівалентом, обсяг імпорту склав $386,5 тис., а середня ціна за кілограм ввезеної продукції знизилася до $2,73 проти $3,11 у попередньому місяці, повідомили аналітики.
Послаблення активності імпорту свинини спостерігалося вже з жовтня минулого року.
«Обсяги наявної внутрішньої пропозиції упродовж перших трьох тижнів місяця продовжили тиск на ціну на свинину в закупівлі. Це, з одного боку, зменшило потреби операторів ринку в додаткових обсягах м’ясної сировини, а з іншого — зробило імпорт ще менш економічно привабливим. Утім, навіть зі зміною напрямку руху цін, пожвавлення серед імпортерів наразі не спостерігають. Хоча додаткових нецінових бар’єрів чи логістичних складнощів оператори не відзначають, свої потреби у м’ясній сировині задовольняють завдяки внутрішньому виробництву», — коментують в об’єднанні.