Останній місяць літа показав підвищення вартості 77% продуктів, які моніторяться державою. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
«За розрахунками Асоціації постачальників торговельних мереж, у липні та серпні можна було очікувати дефляцію. У липні це справдилось, і дані Держстату показали зниження цін на 0,7%. Не багато, але приємно. Останній місяць літа показав підвищення вартості 77% продуктів, які моніторяться державою. І хоча падіння вартості інших було суттєвим, навіть до 32%, як морква, але її одну весь місяць їсти не будеш», – написав він.
З його слів, лідером зростання ціни стала картопля, яка додала 11%. До трійки увійшли також куряче філе +7% та бройлер +4%. Варена ковбаса показала зростання на 4%, яловичина та борошно – на 3%, капуста та свинина – трохи більше, ніж на 2%. Менше 2% додали житній та житньо-пшеничний хліб, рис. На відсоток стали дорожче в серпні цукор, молоко та пшоно. Зовсім трошки, але піднялась вартість усіх інших соціальних сортів хліба та батону, манки, ячної крупи, риби, вершкового масла, сметани та м’якого сиру.
Олексій Дорошенко вважає, що факторами, які не дали на повну відчути свято низьких цін, стали девальвація гривні та погодні умови.
«Серед того, що стало в серпні дешевше, варто виділити овочі – морква -32%, цибуля та буряк – по -16%. Майже на 13% подешевшали яблука, на 6% яйця. Зовсім незначно знизилась вартість сала та гречки – менше ніж на 1%», – підрахували в асоціації.
Як раніше повідомляв LANDLORD, за рік сало зросло в ціні на 40%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!